До 5,3 милиона души в Сирия може да са останали без дом след опустошителното земетресение, което разтърси региона тази седмица, каза представител на ООН в петък, цитиран от АФП.

"Около 5,3 милиона души в Сирия може да са останали без дом от земетресението, каза представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Сирия Сиванка Дханапала на брифинг за пресата. Това е огромен брой и се отнася за население, което вече страда от масово разселване, каза той. За Сирия това е криза в кризата. Имахме война, икономически сътресения, Covid и сега сме в разгара на зимата."

Оцелелите от земетресението се стекоха в лагери, създадени за хора, разселени от близо 12 години война от други части на Сирия.

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

След опустошителното земетресение

Много са загубили домовете си или са твърде уплашени, за да се върнат в повредените сгради.

Припомняме, че близо 23 000 души загинаха в Турция и Сирия заради земетресението, което е едно от най-тежките бедствия, удряли региона от около век. Земетресението уби повече от 3300 души в Сирия, според данни на здравното министерство и спасителна група.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 г. с бруталното потушаване на мирни протести и ескалира, за да привлече чужди сили и глобални джихадисти.

Близо половин милион души бяха убити, а конфликтът принуди около половината от предвоенното население на страната да напусне домовете си, като много от тях потърсиха убежище в Турция.

Повече от 21 000 са жертвите от земетресението в Турция и Сирия

Повече от 21 000 са жертвите от земетресението в Турция и Сирия

Намаляват шансовете за откриване на оцелели

Ситуацията в Сирия затрудни и спасителните дейности, както и доставките на хуманитарна помощ.