Сирийското правителство одобри изпращането на хуманитарна помощ до райони извън неговия контрол в засегнатата от земетресението, контролирана от бунтовниците северозападна част на страната, съобщава "Франс прес".

"Съветът на министрите одобрява доставката на хуманитарна помощ до всички части на Сирийската арабска република", се посочва в прессъобщение на кабинета.

Разпределението на помощта трябва да се контролира от Международния комитет на Червения кръст и Сирийския червен полумесец с помощта на ООН.

Силното земетресение в понеделник погуби над 22 700 души в Турция и Сирия, превръщайки се в едно от най-тежките бедствия в региона от близо век.

ООН моли за достъп до Северозападна Сирия

ООН моли за достъп до Северозападна Сирия

Целта е да се улеснят хуманитарните доставки

ООН редовно доставя помощ на контролираните от бунтовниците райони или от съседна Турция през ГКПП "Баб ал-Хава", или директно през фронтовата линия от контролираните от правителството райони.

Около четири милиона души в контролирания от бунтовниците северозапад разчитат на хуманитарна помощ, но от три седмици не е имало доставки на такава.

Само два хуманитарни конвоя са достигнали региона тази седмица от Турция, където властите участват в още по-голяма собствена операция за възстановяване след земетресението.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера призова Съвета за сигурност да разреши отварянето на допълнителни пропускателни пунктове на турско-сирийската граница за доставка на помощ от организацията за жертвите на земетресението в бунтовническите райони.

ЕС предоставя 3.5 млн. евро спешна хуманитарна помощ на Сирия

ЕС предоставя 3.5 млн. евро спешна хуманитарна помощ на Сирия

Това ще се служи чрез Механизма за гражданска защита