Броят на загиналите от мощното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 21 000 души, съобщи АФП. Според официалните данни, 17 674 души са загинали в Турция и 3377 в Сирия след земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник, с което потвърденият общ брой достигна 21 051.

Този брой е по-висок от загиналите 17 000 души през 1999 г., когато подобно силно земетресение удари по-гъсто населената северозападна част на Турция.

Първата помощ от ООН достигна зоните, контролирани от сирийските бунтовници, но надеждите за намиране на още оцелели намаляха. Студът е една от причините за затруднената работа на спасителите. 

Изминаха 72 часа, които експертите смятат за най-вероятния период за спасяване на животи.

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус каза, че е на път за Сирия.

Надпревара с времето: Трети ден от земетресението в Турция

Надпревара с времето: Трети ден от земетресението в Турция

Над 20 000 са вече жертвите на опустошителното бедствие

Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом посред зима. Мнозина са настанени в импровизирани подслони на паркинги в супермаркети, джамии, край пътя или сред руините и често отчаяно се нуждаят от храна, вода и топлина.

По данни на властите около 6500 сгради в Турция са се срутили, а редица други са били повредени в зоната на земетресението, където живеят около 13 милиона души.

Турски официален представител заяви, че бедствието е поставило "много сериозни трудности" за провеждането на изборите, насрочени за 14 май, в които се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да се изправи пред най-тежкото предизвикателство за двете си десетилетия на власт.

Тлеещият гняв заради бавното предоставяне на помощ и закъснялото започване на спасителните операции неизменно ще окаже влияние върху гласуването, ако вотът все пак се проведе, както е планирано.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови районите, засегнати от двете смъртоносни земетресения, в рамките на една година. 

Турският лидер заяви, че всяко семейство, засегнато от земетресенията, ще получи обезщетение в размер на 10 000 турски лири (531 долара).

Мащабът на бедствието остава неизвестен, но по предварителни изчисления свързаните със земетресението обществени разходи, включително усилията за възстановяване, могат да съставляват 5,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Във вторник той обяви тримесечно извънредно положение за засегнатите от земетресението провинции, което ще му позволи да предприеме бързи мерки за обезопасяване и за оказване на финансова помощ.

Ердоган пристигна сред разрушенията в Южна Турция

Ердоган пристигна сред разрушенията в Южна Турция

На фона на нарастващия гняв сред местните заради бавната реакция на правителството