Европейският съюз реши да предостави допълнителна спешна подкрепа на Турция и Сирия чрез Механизма на ЕС за гражданска защита и спешна хуманитарна помощ. Помощта е на стойност 6,5 милиона евро. Комисарят по управление при кризи Янез Ленарчич ще посети засегнатите райони в Турция като част от координацията на реакцията на ЕС.

Сутринта на 8 февруари сирийските власти поискаха да се задейства Механизмът на ЕС за гражданска защита. Искането включва екипи за издирване и спасяване, подслон и лекарства.

ЕС откликна на молбата и обяви първоначална спешна хуманитарна помощ за Сирия в размер на 3,5 милиона евро, за да помогне на хората, нуждаещи се от подслон, вода и санитарно-хигиенни условия, различни медицински изделия, от които имат нужда понастоящем, както и за подкрепа на операциите по издирване и спасяване. Освен това в Сирия ЕС си сътрудничи тясно с хуманитарните си партньори.

ЕС вече предостави първоначална спешна помощ на Турция в размер на 3 милиона евро за засилване на усилията за реагиране в страната. В допълнение бяха изпратени 31 екипа за издирване и спасяване, 5 медицински екипа, предложени от 20 държави - членки на ЕС, Албания, Черна гора и Сърбия. Екипите включват над 1 500 спасители и 100 кучета за издирване и спасяване.

Освен това днес Турция поиска средства за подслон чрез Механизма на ЕС за гражданска защита, като Германия, Литва и Словения вече предложиха одеяла, палатки и нагреватели.

Сирия иска помощ от ЕС след опустошителното земетресение

Сирия иска помощ от ЕС след опустошителното земетресение

Жертвите при трусовете са над 9600