За огромното изтощение в опитите да се открият оцелели в Турция след труса разказа пред БНТ Калоян Дончев, ръководител на нашите спасители там.

Още в първия си ден спасителите са успели да извадят живи от руините двама пострадали - възрастен мъж и дете на 4 години. Има данни за живи хора под разрушена сграда, стана ясно от думите му. Цяла нощ българският екип е работил, а сутринта спасителните действия продължават. Изтощението е огромно, сподели Дончев.

Още с пристигането си нашите екипи са започнали работа, като опитите за намиране на оцелели са денонощни. Близките на пострадалите са непрекъснато около спасителите.

Повече от 21 000 са жертвите от земетресението в Турция и Сирия

Повече от 21 000 са жертвите от земетресението в Турция и Сирия

Намаляват шансовете за откриване на оцелели

"И днес се надяваме на щастлива развръзка. Снощи в късните часове открихме признаци на живот в една от срутените сгради. Заедно с полския екип и местни жители работихме цяла нощ на това място", разказа по-късно Дончев и пред bTV. Тази сутрин той е пристигнал пред съборената сграда, от която снощи се чуват звуци на живот. "Местни жители дойдоха и ни сигнализираха, че чуват гласове. Отидохме с апаратурата, с която разполагаме и която може да усилва такива звуци. Полският екип също потвърди с кучетата. Сега ще извършим смяна на екипа, досега на място работеше друг", обясни българският спасител. "Тук има изключително много хора. Когато се прави прослушване и се даде сигналът за спиране и тишина, поне 1000 човека, които са на място, притихват с надеждата да чуят нещо и да достигнат до някого", коментира още той.

Българските пожарникари спасиха два живота в Турция. Изпод руините в град Бесни те извадиха 4-годишно дете и възрастен мъж.

"Вчерашните спасени не бяха в добро състояние, въпреки че детето беше контактно. То бешe с малко дрехи, стояло е на студено, беше премръзнало. Все пак четири дни са били под отломките. Но всички за обнадеждени, че ще оцелеят.

Става по-трудно, защото вече по-рядко се намират звуците на живота. Ентусиазмът спада, но всички работят с голямо желание. Нямаме време за телевизия и радио, новините достигат до нас чрез познати по телефона", разказа още българският спасител.