В събота, пет дни след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха над 28 000 души, спасителите извадиха от развалините двумесечно бебе и възрастна жена, съобщи АФП.

Заради опасения за сигурността обаче някои операции за оказване на помощ бяха преустановени, а 48 души бяха арестувани за грабежи или опит за измама на жертвите след земетресението в Турция, съобщават държавните медии.

Десетки хиляди спасители продължават да претърсват сринатите квартали въпреки мразовитото време, което задълбочи нещастието на милиони хора, които отчаяно се нуждаят от помощ.

Сред разрушенията и отчаянието продължават да се появяват чудодейни истории за оцеляване.

"Има ли свят?" - попита 70-годишната Менексе Табак, когато я извадиха от бетона в южния град Кахраманмарас - епицентърът на труса с магнитуд 7,8 в понеделник - под аплодисменти и викове, възхваляващи Бога, според видеозапис на държавната телевизия TRT Haber.

В град Антакия двумесечно бебе е намерено живо 128 часа след земетресението, съобщи държавната информационна агенция Anadolu.

Близо 50 души са задържани в Турция за мародерство

Близо 50 души са задържани в Турция за мародерство

Властите вземат мерки

Двегодишно момиченце, бременна в шестия месец жена и четиригодишно дете и баща му са сред спасените пет дни след земетресението, съобщават турските медии.

В южната част на Турция семействата се стискаха в скръб в памуково поле, превърнато в гробище, където безкрайният поток от тела пристигаше за бързо погребение.

ООН предупреди, че поне 870 000 души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от топла храна. Само в Сирия до 5,3 милиона души може да са останали без дом.

Близо 26 милиона души са засегнати от земетресението, съобщи Световната здравна организация (СЗО), която в събота отправи апел за спешна помощ в размер на 42,8 милиона долара за справяне с неотложните и огромни здравни нужди.

Тя предупреди, че десетки болници са повредени.

ООН: Земетресението в Турция и Сирия е най-лошото събитие в региона от век

ООН: Земетресението в Турция и Сирия е най-лошото събитие в региона от век

Мартин Грифитс похвали реакцията на турските власти

Турската агенция за бедствията съобщи, че над 32 000 души от турски организации работят по издирването и спасяването. Освен това има 8 294 международни спасители.

Съобщава се обаче и за някои сблъсъци и в петък Службата на ООН за правата на човека призова всички участници в засегнатия район - където действат кюрдски бойци и сирийски бунтовници - да позволят хуманитарен достъп.

В Сирия, където годините на конфликт са опустошили здравната система, а части от страната все още са под контрола на бунтовниците, помощта пристига бавно.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус отпътува в събота с полет, пълен със спешно медицинско оборудване, за пострадалия от земетресението град Алепо.

Тедрос обиколи пострадалите райони на града, като написа в Twitter: "Съкрушен съм, когато виждам условията, в които се намират оцелелите - мразовито време и изключително ограничен достъп до подслон, храна, вода, отопление и медицински грижи".

Австрия и Германия изтеглят спасителите си от Турция заради опасения за сигурността

Австрия и Германия изтеглят спасителите си от Турция заради опасения за сигурността

Сигнализират за сблъсъци между групи

Дамаск заяви, че е одобрил доставката на хуманитарна помощ за засегнатите от земетресението райони извън неговия контрол в провинция Идлиб и се очакваше конвой да тръгне в неделя, но по-късно доставката беше отложена без обяснение.

В сирийската столица министерството на транспорта съобщи, че 57 самолета с хуманитарна помощ са кацнали в страната през тази седмица.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Съвета за сигурност да разреши откриването на нови трансгранични пунктове за помощ между Турция и Сирия. Съветът ще се събере, за да обсъди Сирия, вероятно в началото на следващата седмица.