Германският външен министър Аналена Бербок беше принудена временно да прекъсне пътуването си до Австралия в понеделник поради технически проблеми с нейния самолет, според говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Правителственият самолет беше принуден да се върне в Абу Даби от съображения за безопасност след техническа неизправност с клапите на крилата, каза говорителят на министерството пред социалната мрежа Х, известна преди като "Туитър".

Германските военновъздушни сили казаха, че техният екипаж работи, за да гарантира, че Бербок може да продължи пътуването си, което включва и спирки в Нова Зеландия и Фиджи, и ще даде повече информация, когато правителственият самолет "Еърбъс" A340 е готов за полет.

Бербок беше блокирана в Доха през май след проблеми с гумите на самолета, с който пътуваше. Тя също трябваше да отмени пътуване, за да се срещне с британския си колега Джеймс Клевърли миналата година поради лошо време.

През 2018 г. бившият канцлер Ангела Меркел пропусна откриването на срещата на върха на Г-20 в Аржентина поради "сериозна неизправност", която принуди нейния правителствен самолет да направи непланирано кацане.

Втори инцидент с германски правителствен самолет

Втори инцидент с германски правителствен самолет

Лайнерът на министър Герд Мюлер се повреди…