Повече от 100 пожарникари са овладяли огромен пожар в силози за зърно във френското атлантическо пристанище Ла Рошел в четвъртък, прекъсвайки корабоплаването в един от най-големите терминали за износ на зърно във Франция.

Пожарът е започнал на конвейерна лента около 8:00 сутринта местно време в комплекс от силози за зърно, управлявани от SICA Atlantique, съобщи местната префектура.

Около 120 пожарникари са овладяли пожара, подпомогнати от използването на 72-метрова висока повдигаща платформа за достъп до конвейерната лента над силозите за зърно, се казва в съобщението.

Персоналът на SICA Atlantique и съседните компании в терминала са били евакуирани и няма съобщения за пострадали, се добавя.

Огънят не е достигнал вътрешността на силозите, съдържащи съхранявано зърно, каза представител на SICA Atlantique.

Франция е най-големият производител на зърно в Европейския съюз, а терминалът за зърнени култури в Ла Рошел, известен като La Pallice, е важен изход за износ, тъй като обработва по-големи кораби Panamax.

SICA Atlantique отказа да коментира колко зърно в момента се съхранява в силозите. Групата, собственост на кооперацията, казва на уебсайта си, че обработва близо 3 милиона метрични тона зърнени култури годишно.

Префектурата каза, че зърното ще бъде преместено от силози близо до пожара в друга част на пристанището, но SICA каза, че това все още не е решено и се очаква оценка от службите за спешна помощ.

Дейностите по товарене на зърнени култури бяха преустановени в La Pallice поради зоната за сигурност, установена от пожарникарите, казаха два източника от корабоплаването.

Пристанището на Ла Рошел препрати запитвания към местната префектура.

Пристанището е натоварило голямо количество ечемик за Китай това лято, тъй като реколтата е пристигнала, въпреки че текущият график за товарене е бил лек, показват данни на пристанището.

Горски пожари в Мауи взеха 36 жертви, 11 000 души са евакуирани

Горски пожари в Мауи взеха 36 жертви, 11 000 души са евакуирани

Хавайските острови поискаха Байдън да обяви извънредно положение