Големият пожар, който избухна в парламента на ЮАР в Кейптаун, е нанесъл сериозни щети на комплекса от сгради на законодателния орган, съобщи агенция dpa.

70-те пожарникари, които се бориха с огъня, в продължение на денонощие не успяха да поставят ситуацията под контрол и днес пламъците отново се разгоряха. Пожарът е тръгнал в ранните часове на 2 януари от задната част на комплекса от сгради, в който се намира историческата зала на долната камара, както и горната камара на парламента.

Няколко часа след възпламеняването огънят е обхванал покрива на сградата на Националното събрание, където заседава парламентът.

Пожар изгори два етажа от парламента на ЮАР

Пожар изгори два етажа от парламента на ЮАР

Външни хора може да са проникнали в сградата в Кейптаун

Съобщава се, че покривът на пленарната зала е рухнал, а в някои от стените на комплекса са се появили големи пукнатини.

В парламента се съхраняват множество национални артефакти, чиято съдба остава неизвестна.

Не се съобщава за пострадали хора.

Причината за пожара все още не е установена. Според някои данни, противопожарната система не се е задействала поради външна намеса.

Същевременно министърът на обществените работи и инфраструктурата Патрисия де Лил уточни, че записи от камерите за наблюдение показват, че в комплекса е имало човек след полунощ. Задържан е мъж, на възраст над 50 години. Не е известно за какво е заподозрян.

По данни на полицията, задържаният трябва да застане пред съда на 4 януари.