Повече от 1000 пожарникари се борят седми дни с огнен ад, който опустошава региона около популярния туристически район Алгарве в Португалия, съобщава "Гардиън".

40 души са ранени към момента, но няма загинали, изпепелени са 23 500 хектара, според Европейската информационна система за горските пожари.

В гасенето на пожарите участват 465 пожарни коли и 13 самолета.

Снимка 372577

Източник: EPA/БГНЕС

Асоциацията на британските туристически агенти коментират, че "АБТА наблюдава ситуацията с горските пожари в Мончике, в Алгарве. Хората, които са на почивка в района или планират да посетят района на еднодневна екскурзия, се съветват да избягват засегнатите райони, да следят новините и да следват съветите или инструкциите, издадени от местните власти."

Булдозери помагат за неразпространението на пожарите, съобщава местната агенция за "Гражданска защита", а периметърът на огъня е на повече от 80 км. Военни подразделения патрулират горите, за да проверят за нови огнища. Силните ветрове в района правят разпространението на огъня непредсказуемо. 1500 пожарникари помагат в гасенето на пожарите.

От засегнатия район са евакуирани 2 500 души, пожарът започна миналият петък в Мончике, район Фаро и оттогава се разпространява в съседните Силвес и Портимао.

Снимка 372575

Източник: EPA/БГНЕС

Летище Фаро, известно още като летище Алгарве, остава отворено. Пътуващите трябва да се свържат с органите за гражданска защита или португалската полиция в случай на спешност.

Мончике е без вода от понеделник и няколко къщи и превозни средства са изпепелени. Горещата вълна, която обхваща Европа, е причинила повишаване на температурите до 46°С на места, близки до националния рекорд на страната от 47,4°С.

Пожарът започва в евкалиптови и борови гори по хълмовете, но се придвижва непрекъснато към брега, където хиляди хора почиват всяка година.

Снимка 372573

Източник: EPA/БГНЕС

Жител на град Силвес коментира, че "вали пепел и небето е жълтеникаво. Всичко изглежда направо като от научно-фантастичен филм, защото този цвят не е нормален", обяснява 43-годишният Нуно Сарсфийлд Магалхаеш, на 43 г.

Пожарът избухна преди пет дни по време на екстремни горещини и предизвика критики към властите, въпреки усилията им да не се повтаря трагедията с на най-смъртоносните пожари в историята на страната миналата година, в които загинаха 114 души.

В Португалия обявиха тридневен национален траур

В Португалия обявиха тридневен национален траур

Гасенето е затруднявано от горещото време