Нигерийска ученичка беше пребита до смърт и изгорена от нейни съученици, които я обвиниха, че е публикувала "богохулни" изявления срещу пророка Мохамед в ученическа група в социалната мрежа Whatsapp, предава Ройтерс.

Училището, разположено в най-северозападния нигерийски щат Сокото , беше незабавно затворено след нападението.

Двама заподозрени са били арестувани във връзка с убийството на ученичката, която беше идентифицирана като Дебора Самюел, каза говорител на щатските власти в Сокото. Ройтерс не успя да се свърже със семейството й за коментар.

"Има група в WhatsApp, която се използва от учениците и неин съученик мюсюлманин публикува ислямски текст. Тя разкритикува публикацията", каза един от свидетелите, който отказа да бъде назован.

"Тя състави аудио, което съдържа богохулни коментари за Пророка на исляма (Мохамед) и то бе публикувано в групата, това е, което предизвика всичко."

Нигерия е разделена на предимно християнски юг и предимно мюсюлмански север.

"Учениците насилствено извадиха жертвата от стаята за сигурност, където тя беше скрита от училищните власти, убиха я и изгориха сградата", каза говорителят на полицията Сануси Абубакар в изявление.

Охраната на училището и полицията се опитали да спасят жертвата, но били надвити от учениците, казаха свидетели.

"Полицията е използвала сълзотворен газ срещу учениците... след това е започнала да стреля във въздуха, за да ги разпръсне, но те са оказали съпротива", каза друг ученик.

"Полицията пожертва девойката, след като учениците започнаха да хвърлят пръчки и камъни по тях, след това учениците използваха камъни и тояги, за да удрят с тях своята съученичка. След като беше пребита, тя беше запалена".

Педагогическият колеж Шеху Шагари в Сокото заяви в изявление, че е затворил врати за неопределено време "след сутрешните ученически безредици".

Султанският съвет в Сокото осъди "нещастните събития...които доведоха до загубата на живота на ученичка в институцията".

Бандити избили 143 жители в Нигерия

Бандити избили 143 жители в Нигерия

Официални лица и агенции за сигурност все още не са коментирали атаките