Поне 13 души са загинали в Индия поради наводненията, причинени от циклона Мичаунг, съобщава "Ройтерс".

Много жилищни райони на град Ченай са наводнени. Бурята изкорени множество дървета и повреди пътища. Спасители използваха лодки, за да достигнат до хора, блокирани в домовете си поради бедствието. Повечето от жертвите са били в производствения център на Тамил Наду.

Наводнението бе предизвикано от проливните дъждове, предшестващи циклона, който достигна щата Андхра Прадеш във вторник следобед. Спасителите са използвали надуваеми салове и въжета, за да извадят хората от домовете им в Ченай, град с повече от 6 милиона души и основен център за производство на автомобили и технологии. Хеликоптерите на ВВС доставиха храна на хора, блокирани от наводнението.

Тайванските компании Foxconn и Pegatron са спрели производството на iPhone на Apple в техните съоръжения близо до Ченай поради дъждовете в понеделник, съобщиха източници пред "Ройтерс". Foxconn поднови дейността си във вторник.

Индия евакуира крайбрежните си райони заради приближаването на циклона "Мичаунг"

Индия евакуира крайбрежните си райони заради приближаването на циклона "Мичаунг"

Бурята се очаква да стигне до брега на южния индийски щат Андхра Прадеш във вторник сутринта

В Андхра Прадеш, където циклонът удари най-силно, щетите бяха ограничени до повредени пътища и изкоренени дървета, а по крайбрежието имаше големи вълни.

Наводненията тази седмица в Ченай напомниха за големите щети, причинени от наводненията преди осем години, които убиха около 290 души.

Някои жители поставиха под съмнение способността на градската инфраструктура да се справи с екстремни климатични условия. Главен министър на щата МК Сталин писа до министър-председателя Нарендра Моди с искане за 50,6 милиарда рупии (607,01 милиона долара) за щетите.

Радж Бхагат П, строителен инженер и експерт по геоанализа заяви, че по-добрите дренажни системи за дъждовна вода в града не биха могли да предотвратят наводненията. "Това решение би помогнало много при умерени и силни валежи, но не и при много силни и изключително силни дъждове", уточни той.

Циклон евакуира 100 000 души в Индия и Пакистан

Циклон евакуира 100 000 души в Индия и Пакистан

Засегнати са индийският щат Гуджарат и Карачи в Пакистан