Спасителните усилия на мястото на свлачище в Папуа Нова Гвинея ще приключат в четвъртък, две седмици след като част от планина се срути върху отдалечено село, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ) на ООН, която оглавява спасителните усилия, предава Ройтерс.

Все още не е ясно колко хора са загинали при бедствието в региона Енга, но националното правителство съобщи, че повече от 2000 души може да са били погребани живи. Оценка на ООН поставя броя на загиналите около 670 души.

14-дневният период, предоставен от местните власти за търсене и спасяване, ще приключи в четвъртък, съобщи МОМ в изявление в сряда.

"Провинциалното правителство ще прекрати търсенето на тела поради рисковете за общественото здраве и потенциалната възможност за нови свлачища, тъй като почвата остава нестабилна", се казва в изявлението. "Непронамерените тела ще бъдат обявени за изчезнали лица, а мястото на свлачището ще бъде обявено за масово погребение с издигнати паметници."

Геологически експерти от Нова Зеландия препоръчаха евакуацията на хиляди жители от по-голяма площ поради риска от ново свлачище, съобщи IOM.

"Тези области са изключително нестабилни, с пукнатини, които се образуват в земята, което налага незабавна евакуация."

Трудният терен и племенните конфликти в района забавиха пристигането на тежка техника и помощ, а правителствени служители на Папуа Нова Гвинея преди седмица изключиха възможността за намиране на оцелели под развалините.

Мястото на бедствието ще бъде поставено под карантина с ограничен достъп, за да се предотврати разпространението на болести от разлагащи се тела, според IOM.

Миналата седмица премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе обвини необичайно силните валежи и промените в климатичните модели за множество бедствия в тихоокеанската островна нация тази година, включително свлачището.

Близо 8 000 души са евакуирани в Папуа Нова Гвинея

Близо 8 000 души са евакуирани в Папуа Нова Гвинея

Причината е свлачище