Стотици жители на австралийския щат Виктория бяха призовани незабавно да се евакуират в петък, след като горски пожар, който унищожи имоти и уби добитък, продължи да заплашва села и градове, съобщава "Ройтерс".

Повече от 2000 души избягаха в четвъртък от градовете в западната част на Виктория, след като бяха издадени заповеди за спешна евакуация, докато все още е безопасно и да се насочат на изток към близкия регионален център Баларат, на 95 км западно от Мелбърн.

Стотици пожарникари се борят с огромен пожар, поддържан от няколко самолета, докато нови предупреждения за евакуация обхванаха 14 селски града. Около 10 000 хектара са изгорени, съобщиха властите.

По-силните от очакваното ветрове разпространяват пожарите по-бързо и по-близо до градовете, тъй като аварийните екипи призоваха жителите да се приютят на закрито, ако не могат да напуснат.

"Наистина очаквам, че условията ще останат сравнително непостоянни днес", каза Джейсън Хефернан, главен офицер на щатската противопожарна служба на Виктория, пред Australian Broadcasting Corp.

"Получаваме ранни съобщения, за съжаление, за някои загуби на домове, както и за множество навеси. очакваме да видим значителни загуби на навеси, загуба на запаси и огради", каза Хефернан.

Аварийните екипи казаха, че ще започнат да правят преглед на щетите от петък сутринта.

Студен фронт край южното крайбрежие на Австралия ще се премести към регионите на изток, борещи се с горски пожари. Това ще понижи температурите в петък и вероятно ще донесе известно облекчение, според прогноза на метеорологичното бюро.