Спасителите подновиха усилията си да достигнат до 40 мъже, заседнали за пети ден в срутен тунел на магистрала в Индия. Те започнаха да пробиват скални и почвени отломки от срутването, но напредъкът е бавен, съобщава "Ройтерс". Според индийския заместник-министър по транспорта би трябвало заседналите да бъдат извадени до няколко дни.

Властите са уверени, че усъвършенствана пробивна машина, докарана от Ню Делхи, ще ускори спасяването на обекта в северния щат Утаракханд. Планът е да се пробие и да се създаде място за тръба, през която заседналите да изпълзят на безопасност.

Тунелът с дължина 4,5 километра е част от магистралата Чар Дам, един от най-амбициозните проекти на правителството на премиера Нарендра Моди. Проектът е на стойност 1,5 милиарда долара и има за цел да свърже четири индуистки места за поклонение чрез 890 км пътища.

Властите не съобщават какво е причинило пропадането на тунела, обаче регионът е предразположен към свлачища, земетресения и наводнения.

Индийските работници остават заседнали в срутения тунел

Индийските работници остават заседнали в срутения тунел

Изминали са три дни, откакто тунелът в Индия се срути, но работниците все още са в безопасност и са добре

Според служителите до момента сондажите са проникнали на около 12 метра през отломките. Те трябва да изминат общо разстояние от около 60 метра. Машината може да пробие около 2-2,5 метра скала на час и се е сблъскала с "препятствия под формата на камъни или пръти и малки циментови блокове", разказаха те. "Има голямо предизвикателство да се поддържа изравняването, поради което отнема много време", обясни Девендра Сингх Патуал, служител по управление на бедствия. Процесът ще трябва да започне отначало, ако подреждането се промени, добави той.

"Има електричество, вода и изпращаме храна. Новата машина, която е по-мощна и бърза, е задействана", каза В. К. Сингх, федерален заместник-министър на автомобилния транспорт и магистралите. "Наш приоритет е да ги спасим всичките. Духът на заседнали вътре не е сломен. Ние сме много оптимисти да ги изведем", каза той, добавяйки, че се очаква "да завършим това за два или три дни, но може да стане и по-бързо". Сингх обясни, че индийските агенции, участващи в спасителните операции, се консултират с експерти в Австрия, Норвегия и Тайланд, но не даде подробности.

Откакто тунелът се срути, заседналите работници са снабдени с храна, вода и кислород по тръба и поддържат връзка със спасителите чрез уоки-токита. В близост до тунела е изградено лечебно заведение с шест легла, а болниците в района са в готовност.

"Хранителните артикули им осигуряват достатъчно калории и това може да им помогне до девет дни", каза главният медицински директор на района. Освен това им бяха дадени лекарства за температура, главоболие и гадене, тъй като някои от тях се оплакваха от тези проблеми, като това "може да се дължи на различни фактори", добави той.

Броят на загиналите от внезапните наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74

Броят на загиналите от внезапните наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74

След проливните дъждове в североизточния щат на Индия Сиким езерото Лонак преля

Проектът за магистралата беше изправен пред известни критики от експерти по околната среда и част от работата беше спряна през януари, след като стотици къщи по маршрутите бяха повредени от слягане на почвата.

Федералното правителство заяви, че е използвало екологични техники при проектирането, за да направи геологично нестабилните участъци по-безопасни.