Прокуратурата в Париж пое контрол над три отделни разследвания за непредумишлено убийство във връзка със смъртта на трима души, които са получили ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската компания AstraZeneca във Франция, предаде "Франс прес".

Прокурори, специализирани във воденето на сложни разследвания на здравни продукти, ще поемат контрол над предварителните разследвания, които вече са започнали след подаване на жалби в Тулуза, Париж и Нант.

Първоначалните разследвания бяха извършени от регионални прокурори.

ЕМА препоръча AstraZeneca да се поставя като втора доза на получилите първа

ЕМА препоръча AstraZeneca да се поставя като втора доза на получилите първа

Рискът от тромбоза е 1:100 000…

Според прокуратурата в Париж ищците питат дали е имало причинно-следствена роля на ваксината на Astrazeneca при смъртта на техните близки.

"Първо отидохме при местните прокурори с цел бързина и да се направят аутопсии, а след това ги помолихме да предадат преписката в Париж", каза Етиен Бойтен, адвокатът зад жалбите.

В Нант студент по медицина на 26 години почина внезапно от съсирек на 18 март само няколко дни след ваксинация с AstraZeneca. Случаят от Тулуза е свързан със социална работничка на 38 години, която също е починала от съсирек, след като здравословното ѝ състояние се е влошило рязко след получаване на ваксината.

ЕС отказа опцията да закупи още 100 млн. дози от ваксината на AstraZeneca

ЕС отказа опцията да закупи още 100 млн. дози от ваксината на AstraZeneca

Крайният срок за използване на опцията вече изтече и ЕС не планира да се възползва

Бойтен уточни, че е разгледал петнадесет случая на хора, починали във Франция, след като са били ваксинирани с AstraZeneca, по-голямата част от тях на възраст под 60 години.

Френският национален здравен орган HAS миналия месец заяви, че ваксината на AstraZeneca трябва да се дава само на лица на възраст 55 и повече години заради съобщения за потенциално смъртоносни съсиреци при много малък брой ваксинирани по-млади хора.

Този ход е до голяма степен подобен на действията, предприети от няколко европейски страни, въпреки че Дания направо забрани използването на ваксината.

ЕС намекна, че може да се откаже от ваксината на AstraZeneca

ЕС намекна, че може да се откаже от ваксината на AstraZeneca

Заради забавени доставки

Властите също така заявиха, че на хората на възраст под 55 години, които са получили първа инжекция от ваксината на AstraZeneca, трябва да се даде втора доза от друг производител.

Франция настоя обаче, че има пълно доверие във ваксината на AstraZeneca за хората над 55 години и подчерта, че тя запазва ключова роля във ваксинационната кампания на страната.

"Има 50 пъти по-голяма вероятност да получите венозен съсирек, прекосявайки Атлантическия океан със самолет, отколкото след ваксиниране с AstraZeneca. Ваксините ни предпазват от COVID-19. Нека не се предаваме на недоверието", настоя здравният министър Оливие Веран по-рано този месец.

Французите под 55 години, ваксинирани с AstraZeneca, ще получат различна ваксина за втора доза

Французите под 55 години, ваксинирани с AstraZeneca, ще получат различна ваксина за втора доза

Това решение засяга над 500 хил. души