Състоянието на Анатолий Чубайс, бивш специален представител на президента на Руската федерация по връзките с международните организации за постигане на целите на устойчивото развитие и бивш ръководител на "Роснано", който беше откаран в клиниката "Матер Олбия" на италианския остров Сардиния, се подобрява. Това съобщи в сряда местният вестник L'Unione Sarda.

Според изданието след хоспитализацията италианските специални служби са се заинтересували от инцидента. В същото време резултатите от тестовете на Чубайс все още се очакват, като се предполага, че са изпратени в лаборатория в град Парма, отбелязва вестникът. По информация на изданието местният прокурор Грегорио Капасо е разговарял с Чубайс.

"Състоянието на  Анатолий Чубайс се стабилизира, но той все още е в реанимация," съобщи в сряда телевизионната водеща Ксения Собчак, цитирайки съпругата му, режисьорката Авдотя Смирнова.

"На Анатолий Борисович Чубайс окончателно потвърдиха диагнозата: синдром на Гийен-Баре. Състоянието се стабилизира, но Анатолий Борисович все още е в реанимация, краката и ръцете му не работят добре, очите му не се затварят, има частична лицева парализа, ", написа тя в канала си в "Телеграм".

В понеделник италианският вестник la Repubblica напис, че Чубайс се е почувствал зле по време на почивка в курорта Коста Смералда на остров Сардиния. Чубайс се е оплакал на лекарите, че му е "трудно да движи ръцете и краката си", отбелязва вестникът. Според изданието полицията е използвала свои специалисти, за да направят тестове, които да потвърдят или отхвърлят отравяне. В същото време източници от агенция ANSA посочиха, че нито полицейски специалисти, нито други представители на правоохранителните органи са проверили къщата на Чубайс в Сардиния. Източник на британския вестник Financial Times съобщи, че Чубайс не смята, че е бил отровен.

По-рано телевизионната водеща Ксения Собчак в своя канал в "Телеграм", позовавайки се на съпругата на Чубайс, Авдотя Смирнова, каза, че той се намира в реанимация. Източник, близък до Чубайс, е казал пред ТАСС, че състоянието му се е подобрило по време на лечението на синдрома на Гийен-Баре в европейска клиника.

Бившият специален представител на президента на Русия за връзки с международните организации за постигане на целите за устойчиво развитие и бивш ръководител на "Роснано" Анатолий Чубайс не е търсил помощ във връзка с хоспитализация със синдрома на Гийен-Баре. Ако постъпи такова искане, Кремъл естествено ще се опита да помогне, каза пред репортери прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

"Не ми е известно за никакви обръщения за помощ. Разбира се, това е тъжна новина, желаем му бързо възстановяване, но в същото време не сме запознати с подробностите", каза Песков.

В отговор на уточняващ въпрос на един от журналистите, говорителят на Кремъл добави, че руската страна е готова да помогне на Чубайс, ако бъде получена съответна молба. "Естествено. Той е руски гражданин, доколкото е възможно, ние се опитваме да помогнем на всички руски граждани", подчерта прессекретарят.

През март тази година Анатолий Чубайс подаде оставка като специален пратеник на президента по въпросите на устойчивото развитие и напусна Русия. Според различни източници, но не и официално потвърдено, Чубайс е подал оставка и е напуснал страната заради несъгласието си с войната на президента Владимир Путин в Украйна. Самият той обаче не е правил публични изявления по този или други въпроси след оставката си.