Бившият високопоставен руски служител Анатолий Чубайс, който през март тази година напусна последната си официална длъжност и Русия, се намира за лечение в европейска болница.

Той е с диагноза синдром на Гилен-Баре - рядко заболяване, което засяга преди всичко възрастни хора и мъже. При него имунната система на човека засяга собствените му периферни нерви и в тежки случаи може да доведе до парализа на краката, ръцете или лицевите мускули. При 20-30% от хората се засягат гръдните мускули, което затруднява дишането. Според Световната здравна организация синдромът може да засегне хора на всякаква възраст, но повечето се възстановяват напълно дори в най-тежките случаи на синдрома.

Не се уточнява в коя държава се намира Чубайс. В началото на март беше съобщено, че е бил забелязан в Турция.

Първа за болестта на Чубайс съобщи телевизионната водеща Ксения Собчак в своя акаунт в Telegram, като се позова на съпругата на политика. По думите ѝ Чубайс е в реанимация. "Бях хоспитализиран в европейска клиника с диагноза синдром на Гилен-Баре. Състоянието ми е умерено и стабилно", цитира Собчак думите на Чубайс.

По-късно информацията за хоспитализацията на Чубайс беше потвърдена от агенция ТАСС, която се позова на анонимен източник от обкръжението му. Според него състоянието на Чубайс се е подобрило в неделя, след като му е било осигурено лечение.

Бившият специален представител на президента на Русия за връзки с международните организации за постигане на целите за устойчиво развитие и бивш ръководител на "Роснано" Анатолий Чубайс не е търсил помощ във връзка с хоспитализация със синдрома на Гийен-Баре, ако постъпи такова искане, Кремъл естествено ще се опита да помогне, каза пред репортери прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

"Не ми е известно за никакви обръщения за помощ. Разбира се, това е тъжна новина, желаем му бързо възстановяване, но в същото време не сме запознати с подробностите", каза Песков.

В отговор на уточняващ въпрос на един от журналистите, говорителят на Кремъл добави, че руската страна е готова да помогне на Чубайс, ако бъде получена съответна молба. "Естествено. Той е руски гражданин, доколкото е възможно, ние се опитваме да помогнем на всички руски граждани", подчерта прессекретарят.

През март тази година Анатолий Чубайс подаде оставка като специален пратеник на президента по въпросите на устойчивото развитие и напусна Русия. Според различни източници, но не и официално потвърдено, Чубайс е подал оставка и е напуснал страната заради несъгласието си с войната на президента Владимир Путин в Украйна. Самият той обаче не е правил публични изявления по този или други въпроси след оставката си.

Анатолий Чубайс се отказа от поста специален представител на Путин и напусна Русия
Обновена

Анатолий Чубайс се отказа от поста специален представител на Путин и напусна Русия

Той беше сред най-високопоставените либерали в руското правителство

През 90-те години на миналия век Чубайс ръководи спорна приватизационна програма и е един от малкото политици от времето на Борис Елцин, който остава в обкръжението на Владимир Путин. През последните години той продължаваше да настоява за икономически реформи и беше сред най-високопоставените либерали в руското правителство. През 2010 г. Чубайс предупреди, че възходът на фашизма е най-голямата заплаха за Русия, която може да доведе страната за разпад.