Бразилците реагираха с възмущение на смъртта на психично болен чернокож мъж, който беше качен в задната част на полицейска кола от служители, които след това пуснаха газова граната в превозното средство, пише британският вестник "Гардиън"

38-годишният Женивалдо де Жезус Сантос беше спрян от федералната магистрална полиция в град Умбауба в сряда. Видеозапис от инцидента показва, как двама полицаи с каски притискат с вратата на багажника краката на мъжа, докато облаци газ излизат от превозното средство.

Доклад от аутопсията потвърди в четвъртък, че Сантос е починал от задушаване. Смъртта му дойде две години, след като Джордж Флойд беше убит в Минеаполис от бял полицай, който по-късно беше признат за виновен в убийство.

Според семейството му Сантос е страдал от шизофрения, за която е приемал лекарства.

Племенникът на Сантос Алисон де Жезус, който стана свидетел на инцидента, каза, че е предупредил полицията, че мъжът не е добре, преди да пуснат граната със сълзотворен газ в багажника. "Беше истинско изтезание", каза племенникът му пред местната преса.

Ужасяващата смърт предизвика шок в Бразилия, където смъртоносното полицейско насилие е нещо обичайно и засяга непропорционално чернокожото население в страната. Според бразилския форум за обществена сигурност полицията е убила 6416 души в Бразилия през 2020 г. Почти 80% от жертвите са чернокожи.

"Полицейски служители превърнаха кола в газова камера и екзекутираха психично болен мъж", написа в "Туитър" Рената Соуза, чернокожи активист и политик от Рио де Жанейро. "Няма думи пред лицето на такава безчовечност. Бразилия е лагер за унищожение!"

В изявление федералната магистрална полиция в щата Сергипе заяви, че служителите са използвали "техники за обездвижване" и "инструменти с малък нападателен потенциал", след като Сантос е станал агресивен. В изявлението се казва, че Сантос е бил откаран в болница, след като се е почувствал зле на път за полицейското управление.

Смъртта на Сантос дойде един ден, след като 26 души загинаха по време на полицейска атака във фавелата Вила Крузейро в Рио де Жанейро, втората най-смъртоносна полицейска операция в града в историята. Полицията рядко понася отговорност в такива случаи, но тoзи път протестите и видеозаписа не са в тяхна полза.

Федералната полиция заяви, че ще разследва смъртта на Сантос.