Франция съобщи за огнище на високопатогенен птичи грип сред червени лисици североизточно от Париж, съобщи АФП.

Агенцията се позова на Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH).

Разпространението на вируса сред бозайниците предизвиква безпокойство в световен мащаб, припомнят здравни експерти.

След като три лисици бяха намерени мъртви в природен резерват, близо до мястото, където са умрели чайките, една от тях беше прибрана и изследвана, се казва в доклад на организацията, който се позовава на френските власти.

Откритият щам е бил H5N1, като този, който се разпространява по света през последната година, убивайки повече от 200 милиона птици.

Миналия месец Световната здравна организация определи ситуацията с птичия грип като "тревожна" поради неотдавнашното нарастване на случаите при птици и бозайници и заяви, че преразглежда глобалната си оценка на риска в светлината на последните събития, включително случаите на предаване на вируса на хора в Камбоджа.

Зоопаркът в Берлин затвори поради птичи грип

Зоопаркът в Берлин затвори поради птичи грип

Взети са превантивни мерки, които да ограничат заразата

През изминалата година птичият грип, наричан обикновено птичи грип, се разпространи по целия свят, като причини смъртта на над 200 милиона птици, доведе до рязко покачване на цените на яйцата и предизвика загриженост сред правителствата относно предаването на инфекцията на хора.

Вирусът зарази котка във Франция в края на декември. Открит е и при норки в Испания, лисици и видри във Великобритания, морски лъвове в Перу и мечки гризли в САЩ.