Появили са се доказателства, че птичият грип е започнал да развива устойчивост към основното лекарство, използвано срещу него.

Няколко пациента са загинали във Виетнам, въпреки че им е било предписано антивирусното лекарство Тамифлу, съобщава Би Би Си.
13-годишно момиче във Виетнам със симптоми на вирусна инфекция е починало след няколко дни, въпреки че е било лекувано с правилните дози Тамифлу. Тестовете са показали, че вирусът е мутирал във форма, резистентна на Тамифлу. Същото е станало и с втори пациент.

Според д-р Джеръми Фара от Оксфордския университет, който е във Виетнам тези случаи са тревожни, но не и неочаквани. Според него всички микроби, без значение дали са паразити като маларията, вируси като ХИВ, или бактерии като туберкулозната, в някакъв момент придобиват устойчивост към лекарствата. Доктор Фара казва, че това е сериозен световен проблем и е било неминуемо, че ще се случи и с вирусите на птичия грип.

Държави от цял свят са поръчали огромни количества Тамифлу, за да се подготвят за нова пандемия от грип.
Експерти по птичия грип казват, че е необходима разработката на друг вид лечение, а не само да се уповаваме на едно лекарство.

Британското правителство вече предупреди хората да не се запасяват с Тамифлу, защото ако се използва неправилно, то може да увеличи риска вируса да стане устойчив на лекарството.