Гъсти пясъчни бури връхлитат Пекин и няколко китайски провинции до утре, съобщава "Ройтерс".

Синоптиците предупредиха гражданите за опасности, съврзани с дихателни затруднения, и много ниска видимост по време на пътуване.

През последните няколко седмици в китайската столица се наблюдава редовно замърсяване на въздуха и необичайно за сезона количество пясъчни бури.

Снимка 613917

Източник: EPA/БГНЕС

Синоптиците издадоха синьо предупреждение за пясъчни бури. Китай има четиристепенна система за предупреждение за времето, кодирана в различни цветове, като червеното е най-високата, а синьото - най-ниската степен на опасност.

Тази сутрин Пекин осъмна в смог и мъгливи сиви облаци, а индексът за качество на въздуха в града в реално време беше на сериозно ниво на замърсяване, според данните на Пекинския общински център за екологичен и екологичен мониторинг.

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха в Пекин в момента е 46,2 пъти по-висока от годишната насока за качество на въздуха на Световната здравна организация, според IQAir - уебсайт, който публикува данни и информация за качеството на въздуха.

Снимка 613918

Източник: EPA/БГНЕС

Централната метеорологична обсерватория съобщи, че се очаква редица провинции, сред които Шанси, Хъбей, Шандоун, Дзянсу, Анхуей, Хенан и Хубей, Вътрешна Монголия, както и Шанхай, да бъдат засегнати от пясъчни бури и гъст прах до 8.00 часа утре.

В Пекин пясъчните бури са често явление през март и април, тъй като градът е близо до голямата пустиня Гоби.

Служител на китайското правителство от Министерството на екологията и околната среда наскоро посочи, че понастоящем броят на пясъчните бури е четири пъти по-висок, отколкото през 60-те години на миналия век в резултат на покачващите се температури и по-малкото валежи в пустините на Северен Китай и съседна Монголия.

Пекин ударен от трета пясъчна буря за 5 седмици

Пекин ударен от трета пясъчна буря за 5 седмици

Пясъчните частици са от Монголия и китайския регион Вътрешна Монголия