Трета голяма пясъчна буря за 5 седмици връхлетя Пекин, което доведе и до влошаване качеството на въздуха в китайската столица, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Оранжево небе над Пекин вследствие на пустинна буря и рекордни нива на замърсяване

Оранжево небе над Пекин вследствие на пустинна буря и рекордни нива на замърсяване

Индексите за качеството на въздуха регистрираха "опасно" ниво от 999

Бурята, причинена от ветрове от засегнатата от суша Монголия и Северозападен Китай, изпрати нивата на прахови частици PM10, които проникват в белите дробове до 999 микрограма на кубичен метър, което е почти два пъти над "опасно" ниво в индекса за качеството на въздуха в Пекин.

Световната здравна организация препоръчва нивата да не надвишават 20 микрограма на кубичен метър за период от 24 часа. Според организацията смъртността се увеличава при увеличение високата концентрация на малки частици (PM10 и PM2.5).

Пясъчните частици са от Монголия и китайския регион Вътрешна Монголия. Прогнозите са силни ветрове да закарат частиците до Централен и Източен Китай, отбелязват от Китайската метеорологична администрация.

Количеството на пясъка във въздуха е по-малък в сравнение с предишните две пясъчни бури в Северен Китай през миналия месец, но вятърът е по-силен, което позволява да се движат по-бързо и по-далеч, според администрацията.

Според Китай тези бури предимно идват от Южна Монголия.

Пекин засади милиони дървета, за да блокира пясъчни бури, което е част от проекта Великата зелена стена.