Пясъчна буря и високи нива на замърсяване на въздуха превърнаха небето над Пекин в оранжево, а някои замервания на качеството на въздуха са извън скалата, пише "Гардиън".

Индексите за качеството на въздуха регистрираха "опасно" ниво от 999 в китайската столица.

Местните метеорологични власти наложиха второто най-опасно ниво малко преди 07,30 часа, което остана до средата на деня. Има предупреждения за пясъчна буря от западните пустинни региони, които ще останат в сила до вторник сутринта.

Докато индексът за чистота на въздуха AQI (air quality index) в Пекин отчита 999, то в Токио е 42, в Сидни - 17 и в Ню Йорк - 26. В съседните Хонконг и Тайван е регистрирано "умерено" ниво от 66 и 87 съответно.

Концентрацията на фини прахови частици (PM2.5) е над 600 микрограма (μg) на кубичен метър (m3) в много части на града, като средните нива за 24 часа преди средата на деня са 200. Световната здравна организация препоръчва средна дневна концентрация от само 25 микрограма.

Пустинната буря от Вътрешна Монголия повиши концентрацията на финия прах с размер PM10 над 8000 микрограма.

Обществени медии съобщават, че най-малко 341 души са изчезнали в Монголия, ударена от пустинни бури. Има отменени полети.

В социалните мрежи няколко потребители в Китай споделиха данни с други индекси за качеството на въздуха, които показват, че замерванията са извън таблиците.