Днес гръцките власти призоваха жителите на район на 30 км. южно от Атина да се евакуират заради разразил се голям горски пожар, подсилен от силните ветрове. Обявен е висок риск от пожари в района на столицата за днешния ден и утре, предават от Associated Press.

Противопожарната служба съобщи, че повече от 40 пожарникари, подпомагани от 6 самолета за пускане на вода, се опитват да овладеят пожара близо до Вари. Засега няма информация за ранени или нанесени щети в района, осеян със стотици разпръснати домове и местни фирми.

Десетки горски пожари избухнаха в Гърция през последните дни на фона на високите летни температури, но те бяха потушени своевременно, преди да причинят големи щети.

Горските пожари са често срещани през сухите, горещи лета в Гърция, като са причинили десетки смъртни случаи през последните години. Властите предупредиха за особено висок риск това лято след безводната и топла зима, оставила растителността суха като прах.

По-рано днес противопожарната служба съобщи, че е овладяла друг пожар близо до Маркопуло, източно от Атина, и остров Евия. Друг горски пожар пък се разрази на остров Наксос в Егейско море.

Трети турист загина в Гърция след необичайно горещо време

Трети турист загина в Гърция след необичайно горещо време

Най-малко още трима души са в неизвестност