Американец на 55 години беше намерен мъртъв на гръцкия остров Матраки, съобщи полицията в понеделник, което го прави третия турист, загинал през последната седмица след период на необичайно горещо време, предава Ройтерс.

Температурите се повишиха над 40 градуса по Целзий по-рано този месец, точно когато започна ваканционният сезон по отдалечените плажове, древните обекти и планинските пътеки на Гърция.

Ранната топлинна вълна съвпадна с вълна от изчезвания и смъртни случаи на туристи в популярната за ваканции страна, подчертавайки опасностите от излагане на топлина.

"Има общ модел - всички те са се разхождали при високи температури," заяви Петрос Василакис, говорител на полицията за Южния Егейски район, пред Ройтерс.

Тялото на британския телевизионен водещ Майкъл Мозли беше намерено на остров Сими на 9 юни след четиридневна спасителна операция с участие на самолети, дронове и лодки. Той се е разхождал  сам в горещините преди да изчезне.

Полицията не разкрива самоличността на починалия американец, чието тяло беше намерено близо до плаж на Матраки в неделя. Той беше транспортиран на остров Корфу, където ще бъде извършена аутопсия, съобщи полицейски представител пред Reuters.

На 10 юни беше намерен мъртъв 74-годишен нидерландски турист на остров Самос, а двама туристи загинаха на остров Крит на 5 юни.

Спасителни екипи също така издирват две френски туристки на възраст 73 и 64 години на остров Сикинос, както и 59-годишен американски полицай на остров Аморгос.

"В момента се провеждат две спасителни операции на други острови. Полицията, пожарникарите и доброволци са на място, подпомогнати от дронове и спасителни кучета," допълни Василакис.

Гърция затваря все повече туристически обекти заради жегите

Гърция затваря все повече туристически обекти заради жегите

Пожарникарите в страната са в повишена готовност