Регистрацията на третата руска ваксина срещу новия тип коронавирус, разработена от центъра "Чумаков", беше отложена за февруари догодина. Това съобщи в интервю за "Российская газета" генералният директор на центъра Айрат Ишмухаметов.

Учените считат за необходимо да подготвят производствения обект до момента на регистриране на ваксината, обясни главният изпълнителен директор.

Пак сериозен ръст на заразените с коронавируса за 24 часа в Русия

Пак сериозен ръст на заразените с коронавируса за 24 часа в Русия

Близо 29 000 новозаразени

"И ние сформирахме такава секция. Сега имаме отделна производствена линия, която ще започне да работи през месец февруари ", каза Ишмухаметов.

В същото време, въпреки факта, че документите за регистрация на лекарството ще бъдат подадени през февруари, третият етап от клиничните изпитвания ще започне през март. Според генералния директор през февруари центърът се нуждае от още време, за да подготви производствената площадка.

По-ранно регистрацията на ваксината на Центъра за ваксини "Чумаков" се очакваше през декември тази година.

Русия надхвърли 50 000 починали от COVID-19

Русия надхвърли 50 000 починали от COVID-19

Заразените пък бързо наближават 3 млн. души

За цялото време на пандемията в Русия са открити над 2,8 милиона случая на коронавирусна инфекция, от които над 50 хиляди са фатални.

Мащабната ваксинация в Русия може да започне на доброволни начала през месец декември. Медицинският персонал и учителите ще бъдат сред първите руски граждани, които ще бъдат ваксинирани със "Спутник V".

Миналия месец Русия заяви, че нейната ваксина "Спутник V" има ефективност от 92% при защита на хората от COVID-19, според междинни резултати от проведеното изпитване.

През следващите няколко дни Русия вече ще е произвела 2 милиона дози ваксини срещу коронавирус.