Най-малко 15 души починаха от предполагаем топлинен удар в Индия, съобщава "Ройтерс".

Източните щати Бихар и Одиша са обхванати от изтощителна гореща вълна, която се очаква да продължи до събота.

Индия преживя изключително горещо лято и тази седмица част от столицата Делхи регистрира най-високата досега температура в страната - 52,9 °C.

Очаква се температурите в северозападната и централната част на страната да спаднат през следващите дни, но преобладаващата гореща вълна над Източна Индия вероятно ще продължи два дни, посочиха от индийската метеорологична служба, която обявява гореща вълна, когато температурата е с 4,5 °C до 6,4 °C по-висока от нормалната.

Смъртта на десет души е докладвана в правителствената болница в района на Руркела в Одиша, а пет смъртни случая са регистрирани в град Аурангабад в Бихар поради "слънчев удар".

Ню Делхи регистрира най-високата си температура от почти 50 градуса по Целзий

Ню Делхи регистрира най-високата си температура от почти 50 градуса по Целзий

Това е най-високата регистрирана температура за града някога

"Още седем души починаха на път за болницата вчера, но точната причина за смъртта им ще стане ясна след аутопсията", уточниха властите в Аурангабад.

Правителството на Одиша забрани дейностите на открито за служителите си между 11.00 и 15.00 часа, когато е пикът на горещините.

Трима души са починали от предполагаем топлинен удар в щата Джаркханд, съседен Бихар.

В Ню Делхи, където високите температури карат птици и диви маймуни да колабират или да се разболяват, градският зоопарк разчита на басейни и пръскачки, за да донесе облекчение на своите 1200 обитатели.

Очаква се температурата в столицата да достигне 43 °C днес. Делхи регистрира първи смъртен случай, свързан с горещината, по-рано тази седмица и е изправен пред остър недостиг на вода.

Милиарди души в цяла Азия, включително в съседен Пакистан, се борят с високите температури - тенденция, която се влошава от предизвиканото от човека изменение на климата.

Индия, която провежда национални избори на фона на горещините, е третият най-голям източник на парникови газове в света, но си е поставила за цел да постигне нулеви емисии до 2070 г.

Хиляди са евакуирани в Бангладеш и Индия заради циклон

Хиляди са евакуирани в Бангладеш и Индия заради циклон

Ветровете може да достигнат 120 км/ч