Фабрики в югозападната част на Китай са затворени и един град наложи режим на тока, след като язовирите за генериране на водноелектрическа енергия се изпразниха на фона на влошаваща се суша, което засили икономическото напрежение в момент, когато президентът Си Дзинпин се опитва да си осигури трети мандат, предава Associated Press.

Компании в провинция Съчуан, включително производители на слънчеви панели, цимент и урея и др., затвориха или намалиха производството си, след като им беше наредено да ограничат мощностите си за пет дни, според медийни съобщения в сряда. Това се случи, след като нивата на язовирите в района се понижиха на фона на повишеното търсене на електроенергия за работата на климатиците заради много високите температури в региона.

"Оставете електроенергия за хората", се казва в заповед от правителството на провинцията от вторник.

В Съчуан, където живеят 94 милиона души, нивата на водата във язовирите са намалели наполовина само за този месец, според Департамента за икономика и информационни технологии на провинция Съчуан.

Енергийната компания в Дажоу, град в Съчуан с 3,4 милиона души, наложи спиране на тока за 2 часа и половина тази седмица и после го увеличи до три часа, според шанхайския вестник The Paper. Вестникът Securities Times съобщи, че на офис сградите в Ченгду, столицата на провинцията, е казано да изключат климатиците.

Недостигът на електроенергия се добавя към предизвикателствата пред управляващата Комунистическа партия, докато Си Дзинпин иска да получи безпрецедентен трети мандат.

Ръстът на фабричното производство и продажбите на дребно се забави през юли, възпрепятствайки икономическото възстановяване на Китай, след като Шанхай и други индустриални центрове отново се оказаха в локдаун от края на март, за да се борят с пандемията от COVID-19.

Райони в Централен и Северен Китай разпоредиха спешни мерки, за да осигурят доставките на питейна вода, след като летните дъждове достигнаха едва половината от нормалните нива. Официалната информационна агенция "Синхуа" съобщи, че се пренася вода с водоноски в някои отдалечени села, останали напълно без вода.

Според правителството стотици хиляди хектари посеви в Централен и Северен Китай са изсъхнали поради липсата на вода и високите температури. Някои райони съобщават за провал на летния вегетационен период.

Метеорологичната агенция предупреди, че температурите в някои райони може да скочат до 40 градуса по Целзий.

Китай се сблъска с подобни проблеми миналата година, когато провинция Гуандонг в югоизточната част на страната, един от най-важните производствени центрове в света, нареди затваряне на фабрики, след като язовирите се изчерпаха поради суша.

Междувременно властите предупредиха, че някои части на страната са изправени пред възможни наводнения от проливни дъждове, прогнозирани в някои северозападни райони и в провинция Вътрешна Монголия на североизток.

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали