Столицата на Китай Пекин преживява ново огнище на COVID-19, свързано с квартал с нощни заведения. Това съобщи в събота говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс".

В същото време, търговският център Шанхай проведе масови тестове, за да ограничи скока в случаите, свързани с популярен фризьорски салон.

Предупреждението последва ново затягане на ограниченията на COVID в Пекин от четвъртък, като поне два района затвориха някои места за забавление.

Въпреки че процентът на заразяване в Китай е нисък по глобалните стандарти, властите в страната поддържат политика за нулева COVID, позовавайки се на необходимостта от защита на възрастните хора и медицинската система, дори когато други страни се опитват да живеят с вируса.

Шанхай отново въвежда частичен локдаун

Шанхай отново въвежда частичен локдаун

Започва масово COVID тестване в 2-милионен квартал в града

Припомняме, че Пекин облекчи ограниченията преди по-малко от две седмици, наложени по-рано заради борбата с голямо огнище, което избухна през април.

Много квартали в столицата бяха поставени под блокада, като на жителите им беше казано да останат вкъщи.

В Шанхай служителите обявиха три нови потвърдени местни случая и един асимптоматичен случай, открит извън карантинните зони в събота, тъй като почти всички 25 милиона жители на града започнаха нов кръг от тестове за COVID.

Властите разпоредиха PCR тест за всички жители в 15 от 16-те района на Шанхай този уикенд, а пет района забраниха на жителите да напускат дома си по време на периода на тестване.

Градски служител каза, че жителите трябва да извършват поне един PCR тест седмично до 31 юли.

Шанхай се сбогува със строгия COVID локдаун от 1 юни

Шанхай се сбогува със строгия COVID локдаун от 1 юни

Драстичните мерки забавиха рязко икономическата активност на Китай

Досега страната с население от 1,4 милиарда е регистрирала само 5226 смъртни случая от COVID-19.