Шанхай представи план за връщане към по-нормален живот от 1 юни, слагайки край на тежкия локдаун заради COVID-19, продължил над шест седмици, съобщава "Ройтерс".

Заради строгите противоепидемични мерки се стигна до рязко забавяне на икономическата активност на Китай.

Заместник-кметът на града Зон Мин заяви, че повторното отваряне на Шанхай ще се извършва на етапи, като ограниченията в свободното придвижване ще останат в сила до 21 май, за да се предотврати нов пик на новозаразените, след което ще има постепенно облекчаване.

"От 1 юни до средата и края на юни, докато рисковете от възобновяване на инфекциите бъдат поставени под контрол, ще прилагаме изцяло превенция и контрол на епидемията, ще нормализираме управлението и напълно ще възстановим нормалното производство и живота в града", посочи тя.

Шанхай отваря отново от понеделник

Шанхай отваря отново от понеделник

След седмици на строги блокади

Пълното блокиране на Шанхай заради коронавируса ограничава стотици милиони потребители и работници в десетки други градове, а също навреди на продажбите на дребно, промишленото производство и заетостта. Засилиха се и опасенията, че икономиката може да се свие през второто тримесечие на годината.

Тежките ограничения, които все по-малко съответстват на останалия свят, който отменя ограничителните мерки дори когато инфекциите се разпространяват, също оказва сериозно влияние върху глобалните вериги за доставки и международната търговия.

По последни данни промишленото производство на Китай е спаднало с 2,9% през април спрямо година по-рано, понижавайки се рязко от 5% увеличение през март. Продажбите на дребно пък са се свили с 11,1% на годишна база, след спад от 3,5% през предходния месец.

Китай смъмри шефа на СЗО заради критика към политиката за нулев COVID

Китай смъмри шефа на СЗО заради критика към политиката за нулев COVID

Препоръчва на Гебрейесус да избягва "безотговорните" забележки