Китайското външно министерство призова ръководителя на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус да избягва "безотговорните" забележки, съобщава "Ройтерс".

Критиката на Пекин е по повод изказването на шефа на СЗО, че политиката на Китай за "нулев COVID" не е устойчива и не може да бъде подкрепяна.

На редовна пресконференция говорителят на външното министерство Джао Лиджиан защити мерките на Китай за борба с пандемията и посочи, че Китай се надява генералният директор на СЗО да може да разгледа обективно политиките на Китай в областта на коронавируса.

Шанхай с рекордна COVID смъртност на фона на месец блокади

Шанхай с рекордна COVID смъртност на фона на месец блокади

Средната възраст на починалите е 78,7 години и всички са имали основни заболявания

"Франс прес" пък припомня, че ограниченията, наложени във връзка с COVID-19, са отменени почти навсякъде по света, но азиатската страна, която се бори с нов епидемичен взрив, продължава да налага локдауни и карантини при откриването на няколко случая по места. Съчетана с почти пълно затваряне на границите и намален брой на самолетните полети от и до други държави, тази политика засилва недоволството в Китай.

Шанхай - град с 25-милионно население, е поставен под карантина от миналия месец и вече се оплаква от проблеми с изхранването.

Подходът за "нулeв COVID" е подкрепян твърдо от висшите комунистически лидери, по-специално от президента Си Цзинпин.

Целият Шанхай влиза в локдаун

Целият Шанхай влиза в локдаун

Расте възмущението заради изолиране на деца от родители