Китайските власти във вторник разшириха локдауна в Шанхай, за да обхване всички 26 милиона жители на града, въпреки нарастващото недоволство заради строгите мерки, въпреки че последните резултати показват само 268 симптоматични случая на COVID-19 за последния ден, предава Ройтерс.

Шанхай се превръща в основен тест на китайската стратегия за нулева толерантност в борбата с коронавируса. Решението за разширяване на обхвата на локдауна, след като тестовете показаха, че асимптоматичните случаи на COVID-19 нараснаха до повече от 13 000 нови случая дневно. Симптоматичните случаи спаднаха в понеделник до 268, от 425 в неделя.

Китай изпрати повече от 10 000 здравни работници от цялата страна в Шанхай, включително 2 000 военномедицински служители, докато се бори да елиминира бързо разпространяващата се епидемия от COVID-19 в най-големия град в Китай.

Карантинната политика на Шанхай беше критикувана заради разделяне на деца от родители и поставяне на асимптоматични случаи сред тези със симптоми, както и политиката, че децата с положителен тест трябва да бъдат изолирани.

Жителите на Шанхай организираха онлайн петиция, призоваваща да бъде разрешено на асимптоматичните деца да се изолират у дома, като най-малко 1000 души се подписаха първия ден, но тя вече не е достъпна в приложението за съобщения WeChat.

Градът е създал около 47 700 легла в редица новопостроени временни болници, като други 30 000 са подготвени, съобщи държавната информационна агенция Синхуа във вторник, цитирайки Гу Хунхуи, заместник генерален секретар на градската управа.

Общо 62 места за временна карантина са определени в хотели, стадиони и изложбени центрове, каза Гу.

Шанхай отчете рекордни 13 086 нови асимптоматични случая на коронавирус в понеделник, съобщиха властите, спрямо 8581 предишния ден, след като повече от 25 милиона души бяха тествани за 24 часа в кампанията за тестване в целия град.

Сун Чунлан, вицепремиер, отговарящ за превенцията на COVID, призова местните организации на комунистическата партия да "направят всичко възможно", за да помогнат на жителите за решаването на проблеми, като достъп до лекарства, храна и вода.

Междувременно разходите за втората по големина икономика в света нарастват.

Около 23 китайски града са под пълен или частичен локдаун, което засяга приблизително 193 милиона души в райони, представляващи 22% от брутния вътрешен продукт, съобщи брокерската компания "Номура" във вторник .

Китай провежда масови COVID тестове в Шанхай

Китай провежда масови COVID тестове в Шанхай

След скок в заболеваемостта

Над 9 милиона души са се заразили с коронавирусна инфекция през последната седмица в света, над 26 хиляди са починали. Броят на смъртните случаи е намалял с 43% спрямо предходните седем дни, а броят на заразените е намалял с 16%, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в сряда.