Властите в Китай изпратиха военни и хиляди здравни работници в Шанхай, за да помогнат за провеждането в понеделник на тестове за COVID-19 за всичките 26 милиона жители, съобщи "Ройтерс".

Повече от 2000 души персонал, набран сред лекари, армия, флот и съвместните логистични сили, е пристигнал в Шанхай.

Според съобщения в медиите множество провинции като Гансу, Джъдзян и Пекин са изпратили здравни работници в Шанхай, като според някои оценки общият им брой е над 10 000.

Шанхай разширява COVID блокадите

Шанхай разширява COVID блокадите

Още повече положителни случаи, отчетени за денонощие

Това е най-големата здравна кампания в Китай, откакто се справи с първоначалното огнище на COVID-19 в Ухан. Шанхай, който започна двуетапно блокиране миналия понеделник, което беше разширено, за да ограничи практически всички жители до домовете им, отчете 8 581 асимптоматични случая на COVID-19 и 425 симптоматични случая на COVID за 3 април. Той също така помоли жителите да се самотестват с помощта на антиген тестове за COVID-19 в неделя.

Въпреки че огнището е малко по глобални стандарти, градът се очертава като тест за китайската стратегия за елиминиране, базирана на тестване, проследяване и карантина на всички положителни случаи и техните близки контакти.

Стратегията показва признаци на напрежение, като жителите се оплакват от претъпкани и нехигиенични централни карантинни центрове, както и от трудности при осигуряването на хранителни доставки и основна медицинска помощ.

Все пак китайският президент Си Дзинпин призова страната да ограничи инерцията на епидемията възможно най-скоро, като се придържа към политиката на "динамично изчистване". Прочетете още

В събота вицепремиерът Сун Чунлан, който беше изпратен в Шанхай от централното правителство, призова града да "направи решителни и бързи стъпки" за ограничаване на пандемията.

Шанхай влиза в локдаун

Шанхай влиза в локдаун

Градът се разделя на две половини