Китайският финансов център в Шанхай, в който живеят 26 милона души, влиза в двустепенен локдаун в понеделник, като затворя мостове и тунели и ограничава трафика в опита за спиране на нарастващата вълна случаи на COVID-19, предава Ройтерс.

Изненадващият локдаун, обявен от градските власти на Шанхай в неделя, ще раздели града на две по поречието на река Хуанпу за девет дни, за да позволи "поетапно" тестване. Това е най-голямото смущение, свързано с COVID, което засяга града в рамките на последната вълна..

Заповедта за въвеждане на локдаун контрастира с досегашните изявления на властите, които в събота отрекоха, че градът ще бъде блокиран, въпреки нарастването на случаите.

Управата на Шанхай заяви по-рано този месец, че ежедневният капацитет за тестване е около 3 милиона, но Чен Ержен, лекар, отговарящ за градско карантинно съоръжение, предупреди, че това може да се окаже недостатъчно, за да изпревари бързото разпространение на вируса.

Шанхай регистрира рекордните 3450 безсимптомни случая на COVID в неделя, което представлява почти 70% от общия брой в цялата страна, заедно с 50 симптоматични случая.

Бум на асимптомни случаи на COVID-19 в Шанхай

Бум на асимптомни случаи на COVID-19 в Шанхай

Шанхай отчете 2631 нови асимптоматични случая за 26 март

В цялата страна в неделя бяха отчетени 5134 нови асимптоматични и 1219 симптоматични случая, съобщиха от здравните власти в редовния си бюлетин.

Като основен двигател на китайската икономика, Шанхай се опитва да следва призива на президента на страната Си Дзинпин да сведе до минимум въздействието на контрола на COVID-19 върху бизнеса и живота на хората.

Бюрото за обществена сигурност на Шанхай заяви, че затваря мостове и тунели през реките, както и пунктовете за събиране на пътни такси, концентрирани в източната част на града до 1 април.

Бюрото каза, че контрол на трафика ще бъде въведен по магистралите за влизане и излизане от града и хората, които напускат, ще трябва да покажат отрицателен тест, направен през предходните 48 часа.

Преустановява се работата на обществения транспорт, в затворените зони. Също така се спира и работата във фирми и фабрики, с изключение на тези, които предлагат обществени услуги или доставят храна. Някои болници също спряха услугите, тъй като освобождават персонал и други ресурси, за да подпомогнат масовите тестове.

Американският автомобилен производител Tesla спира производството в своята фабрика, разположена в района, засегнат от първия етап на блокирането, за четири дни, съобщи Ройтерс.

Припомняме, че на 31 декември 2019 година Китай съобщи официално за инфекция от все още непознат тогава коронавирус, която протича с тежка вирусна пневмония и това беше началото на пандемията от COVID-19. Китайските власт през лятото на 2020 обявиха, че са овалдели напълно разпространението му в страната, а по-късно проведоха и масова ваксинация в страната с ваксини собствено производство. До появата на щама "Омикрон" и преди Зимните олимпийски игри Пекин съобщаваше за спорадични и предимно внесени от чужбина случаи и контролираше разпространението на вируса с кратки строги локални локдауни, съпроводени с масово тестване и изолиране на всички заразени.