Шанхай отчете нов ежедневен рекорд за асимптоматични случаи на COVID-19, информира Агенция Ройтерс. Китайският финансов център се бори с почти едномесечна епидемия, докато безкрайните тестове и локализираните локдауни докарват жителите до ръба.

Шанхай отчете 2631 нови асимптомни случая за 26 март, което представлява почти 60% от общия брой нови асимптоматични случаи в Китай този ден. Мегаполисът отделно отчете 47 нови случая със симптоми.

Докато броят на случаите в Шанхай остава скромен според световните стандарти, градът с 26 милиона души се превърна в тестова площадка за китайската стратегия за "нулев толеранс към COVID-19", докато се опитва да постави под контрол силно заразния вариант Омикрон.

Шанхай се противопостави на пълното изолиране, за да избегне дестабилизирането на икономиката си. Вместо това градът избра по-специализиран подход за "нарязване и решетка", който включва скрининг на квартали един по един.

Вместо пълен локдаун в града, Шанхай комбинира тестове с полимеразна верижна реакция (PCR) и самотестване на антиген съответно в ключови и неключови зони, за да "гарантира, че всички са обхванати.

Здравните власти в града съобщиха, че над 14 милиона жители на Шанхай са си направили антигенни тестове.

Но някои жители недоволстваха срещу безкрайните цикли на тестване и за подхода на парче за прекратяване на предавателните вериги, като някои казаха, че цената на нулевия COVID-19 е станала твърде висока.

Разочарованието се усещаше и в други части на Китай.

Китай затвори още един 9-милионен град заради COVID-19

Китай затвори още един 9-милионен град заради COVID-19

Страната регистрира над 4000 нови случая на коронавирус