Поставеният вече месец под блокада Шанхай отчете най-големия си брой смъртни случаи от Covid-19 при настоящата епидемия, съобщи АФП. 

Това се случва, докато Китай продължава да се придържа към своята политика Covid Zero със строгите мерки за блокиране, наложени в града.

Градът регистрира 39 смъртни случая към събота (23 април), с което общият брой на смъртните случаи, свързани с вируса, е 87 от края на февруари, според доклад в неделя на здравната комисия в Шанхай.

Средната възраст на починалите е 78,7 години и всички са имали основни заболявания, според доклада.

Целият Шанхай влиза в локдаун

Целият Шанхай влиза в локдаун

Расте възмущението заради изолиране на деца от родители

Шанхай регистрира 21 058 нови местни случаи с Covid-19, по-голямата част от които са леки или асимптоматични, съобщи още комисията. Предния ден градът отчете 23 370 нови местни случая и 12 смъртни случая.

Финансовият център навлиза в четвъртата си седмица на строго блокиране, докато хората, живеещи в източната част на града и кварталите с по-рано докладвани случаи, са затворени в домовете си още по-дълго време.

Фрустрацията сред жителите нараства поради липсата на достъп до храна или медицински грижи, лошото качество на правителствените дажби и местоположението на карантинните центрове.

Общинското правителство заяви, че ще предприеме конкретни действия от петък, за да постигне целта "без разпространение на общността", крайъгълен камък, който убягва на града въпреки седмици на блокиране.

Съобщението намали очакванията на някои хора, че ограниченията ще бъдат постепенно облекчени на фона на признаците, че огнището може да е достигнало своя връх.

Властите обещаха стриктно да прилагат правилата, включително да се уверят, че хората не напускат домовете си в зони с ограничен достъп.

Мерките на правителството предизвикаха разочарование сред жителите.

Когато видео, показващо въздействието на продължителното блокиране на коронавирус върху жителите на Шанхай, беше свалено от китайските интернет цензури в събота, това предизвика онлайн реакция.

Китай включи и военните в борбата с разпространението на COVID-19 в Шанхай

Китай включи и военните в борбата с разпространението на COVID-19 в Шанхай

Повече от 2000 служители от армията, флота и съвместните сили за логистична подкрепа са пристигнали в града

Проблемите, пред които са изправени жителите, бяха описани в шестминутното видео, озаглавено Гласът на април, което беше широко разпространено в Weibo и WeChat - основните платформи за социални медии в Китай.