Правителството на Република Северна Македония обяви кризисно положение в страната. То е въведено от днес, 5 август и е за за срок от 30 дни, 5 септември, съобщи българското външно министерство.

Причината са множеството горски и полски пожари, обхванали различни райони на страната.

По информация на посолството ни в Скопие мярката включва забрана за движение на граждани в гори и горски местности.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Република Северна Македония на следните телефонни номера: +389 2 3229 444; +389 2 3246 491; дежурен телефон в извънработно време: +389 75 280 013.

25 пожарникари с 3 пожарни помагат на Северна Македония

25 пожарникари с 3 пожарни помагат на Северна Македония

Разпореждането е на служебния премиер Стефан Янев

Припомняме, вчера служебният премиер Стефан Янев изпрати 25 пожарникари с 3 пожарни автомобила и още два помощни автомобила за Република Северна Македония, за да подпомогнат съседката ни в борбата с горските пожари в Кочани и Делчево. Страната ни ще подпомогне РСМ по линия на механизма за взаимопомощ.

Предния ден в телефонни разговори между премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и министър-председателят Стефан Янев беше предложена помощ на Северна Македония. Готовността на България да подпомогне бе заявена и в разговора на президента Румен Радев с колегата му от Северна Македония.