Силни снеговалежи парализираха транспортната мрежа във Великобритания. Само за един ден са получени 35 хиляди сигнала за произшествия на пътя, поради суровите зимни условия. Двама души са загинали.

Властите в страната са се обърнали за помощ към Русия за предоставяне на техническа помощ в екстремната обстановка. От Руската федерация е закупена специалната сол, с която се обработват пътните артерии, съобщава vesti.ru.

На практика цяла Великобритания беше застлана със „бяла пелерина", като на места снежната покривка достигна дебелина от 12 сантиметра. Естествено засегната беше и столицата Лондон, където снеговалежите са рядко срещано явление.

Регистрирани са необичайно ниски стойности за температурите в тази част на континента. В Шотландия и Северна Англия са отчетени рекордните минус 20 градуса.

Вече втори ден остават затворени стотици училища. Много компании са преминали към режим на работа от вкъщи - чрез Интернет.

Най-засегната обаче остава транспортната система. Вчера десетки летища в Англия и Шотландия бяха затворени. Летищата в Лутън и Станстед, близо до Лондон и Саутхемптън в югозападната част на страната, също бяха засегнати. Международното летище в Единбург обаче възстанови нормалния режим на работа.

На пълно натоварване работи железопътният транспорт на Острова. Има обаче блокирани влакове в различните райони на страната, като вместо влакове в югоизточната част на страната се движат автобуси.

В северните части остават блокирани много автобуси.

Според прогнозите на метеоролозите снеговалежите в следващите няколко дни ще се усилят значително. Допълнително усещане за студ създават и ураганните ветрове.