ПОСЛЕДНО: "В радиус 5 километра от падането на самолета са намерени телата на 150 души, сред които и тези на 17-те деца. Част от тях са силно обгорени.
Бе съобщено, че спасителните екипи са намерили двете черни кутии на самолета, но по-късно тази информация бе опровергана.
Първите 100 открити тела са подготвени за транспортиране с военна авиация до египетската столица.

Техническа неизправност довела до разбиването на самолета
Още...

Продължава издирването на останалите, което се затруднява от факта, че при падането самолетът се е разцепил на две и се откриват множество фрагменти от тела на загинали.
Оперативна следствена група се готви да започне взимане на ДНК проби от роднините на загинали, съобщи, цитиран от Тасс, шефът на комисията по социална политика в Санкт Петербург Александър Ржаненков".

Няма оцелели при самолетната катастрофа в Египет
Още...

Руски пътнически самолет се разбил в централната част на Синайския полуостров в Египет. Информацията е потвърдена от кабинета на египетския премиер Шериф Исмаил, съобщава „Ройтерс". Причината все още не е известна, но се предполага, че е техническа неизправност.

Пътническият самолет с над 200 пътници е изчезнал при полет над Синайския полуостров в Египет.

Руският президент Владимир Путин обяви ден на национален траур на 1 ноември

По информация от „Ройтерс" и „Ал Арабия" органите за контрол на въздушното движение в Египет са загубили контакт с пътническия самолет малко, след като излетял от Шарм ел-Шейх за Русия.

Отломки от самолета са намерени в централната част на Синайския полуостров, съобщава портал „Йоум7", цитиран от РИА Новости. Отломките са намерени от военни самолети.

Самолетът Еърбъс-321 с номер KGL-9268 е извършвал полет от Шарм ел-Шейх към Санкт Петербург. На борда имало 224 души - 217 пътници - 63 мъже, 138 жени и 17 деца на възраст от 2 до 17 години, както и седемчленен екипаж. Всички пътници и екипажът са били руски граждани.

Самолетът е унищожен напълно. Изглежда, че повечето пътници са загинали, по данни от представител на силите за сигурност. На борда е бил зам.-кметът на Псков, заедно със съпругата си.

Източници от египетските сили за сигурност информират също, че няма индикации самолетът да е бил свален. В части от полуострова действат ислямистки бунтовници.

18-годишен е бил разбилият се руски А321
Още...

Според източник на РИА Новости от Шарм ел-Шейх след излитането пилотът на самолета е поискал промяна на маршрута към летището в Кайро заради технически проблеми. Самолетът е започнал да губи височина, след това е изчезнал от радарите.

Самолетът е започнал да пада много бързо, губейки 1500 метра в минута преди да бъде изгубен, по информация от Flight Radar 24.

Местни жители твърдят, че са видели самолетът да гори във въздуха.

Самолетът е паднал в пуст планински район в централната част на Синайския полуостров малко след разсъмване, като се е разцепил на две - по-малката част, откъм опашката се е запалила, а по-голяма се е разбила в скала.

Официални лица, които са на мястото на катастрофата, твърдят, че са чули гласове на пътници, блокирани в отломките, съобщават световни медии.


Самолетът на летище Домодедово - 20 октомври, сн. Тасс

5 самолета на руското министерство на извънредните ситуации са подготвени за излитане към Египет, за да окажат помощ в операцията във връзка с катастрофата.

Египетският премиер и други министри пътуват с частен самолет към мястото на катастрофата.

"Ислямска държава" пое отговорност за свалянето на руския самолет
Още...

Египетският министър на гражданската авиация заяви, че е твърде рано да се определи какво е причинило катастрофата на руския самолет. Руска медия съобщава, че пътниците на борда на разбилия се самолет са били клиенти на туроператорите „Бриско" и „Одеон".

50 линейки са изпратени в планинския район, където е локализиран разбилият се самолет, съобщават египетски официални лица. Той е паднал на около 100 км от град Ел Ариш.

Египетският премиер е сформирал кризисен комитет.

Руското посолство в Египет е уведомено за катастрофата.

Данни на Flightradar24.com, който следи полетите на гражданските самолети:

  • А321 е излетял в 03:51 UTC
  • В 04:11 вече е достигнал височина 10 210 метра и скорост 748 км/час.
  • В 04:13 скоростта неочаквано и рязко спада до 341 км/час.
  • След това скоростта спада още - до 172 км/час, а височината до 8 649 метра. Това са последните достъпни данни, след това транспондерът на А321 престава да предава информация за параметрите на полета

Руският президент Владимир Путин е разпоредил официално разследване на катастрофата.

Главният прокурор на Египет е разпоредил екип от прокурори да разследват катастрофата.

Интерфакс съобщава, че руският разследващ комитет е открил наказателно дело за катастрофата и е готов за провеждане на следвани действия в Египет.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нареди транспортният министър веднага да отлети за Кайро.

Междувременно израелската армия предложи на Египет помощ за спасителната операция във връзка със самолетната катастрофа.

На летище Пулково в Санкт Петербург е създаден център, който да оказва помощ на роднините на пътниците от катастрофиралия самолет. Там се събират близки на пътниците.

В медиите първоначално се появиха различни информации относно съдбата на самолета.

РИА Новости съобщи в началото, че самолетът на авиокомпания „Когалимавиа"  е загубил връзка с радарите в района на Ларнака, Кипър. Това е станало на 23-ата минута след началото на полета.
Същевременно, началникът на сектор „Авиационни произшествия" информира, цитиран от „Ройтерс", че изчезналият пътнически самолет е напуснал безопасно египетското въздушно пространство и се е свързал с турските органи за контрол на въздушното движение.

„Руската авиокомпания ни каза, че руският самолет, с който ние загубихме контакт, е в безопасност и се е свързал с турските органи за контрол на въздушното движение. В момента минава през турското небе", заяви в свое изявление ръководителят на сектора за въздушни произшествия в Египет.