Русия извърши въздушна атака срещу град Днипро в Югоизточна Украйна, информира "Ройтерс".

Съобщава се за серия от взривове през тази нощ. Въпреки че не беше получена незабавна яснота дали те са от системите за противовъздушна отбрана, които унищожават вражеските целит, или от руски ракети и дронове, нанасящи удари, губернаторът на Днепропетровска област, чийто административен център е Днипро, похвали защитниците на града.

"Благодарение на отбранителните сили устояхме на атаката", написа Серхий Лисак в "Телеграм", наричайки руските сили "терористи".

По Днепропеторвска област са били изпратени 20 дрона и четири ракети, като има и попадения. От ракети е пострадало частно предприятие - сградата е напълно разрушена. Осем души са ранени, но по информация до този момент няма убити.

Най-малко един човек е пострадал в град Днипро, а седем души са ранени в Синелниковски район на Днепропетровска област, написа в "Телеграм" Лисак.

Информационна агенция РБК-Украйна съобщи, че около 15 взрива са били чути в Днипро по време на над 90-минутната въздушна тревога. Според местни източници в Днипро е имало най-малко две дузини експлозии. Руснаците са атакували едновременно с безпилотни самолети камикадзе и ракети. Не се съобщава колко от взривовете са били дело на противовъздушната отбрана и колко - на руски ракети или дронове, попаднали в целта.

В Днепропетровска област е отменена въздушната тревога, но в останалата част на страната тя все още е в сила - въпреки че според украинските канали за наблюдение във въздушното пространство няма вражески ракети или дронове.

Предвид предстоящата украинска контраофанзива през този месец Русия възобнови ударите с ракети и дронове след почти двумесечно затишие. Поредица от такива атаки се извършват няколко пъти седмично и са най-интензивните във войната до момента.

По-рано бе обявена тревога и в Харковска област заради руски удари. Съобщено бе за ранени. Експлозия се чу и в Одеса.

Ранени при руски удари в Харковска област

Ранени при руски удари в Харковска област

В цялата област бе обявена въздушна тревога

В сутрешната си сводка Генералният щаб на Украйна съобщава, че в последното денононощие противникът е нанесъл 6 ракетни и 52 въздушни удара, извършил е и 65 изстрела с реактивни системи. С С-300 са ударени украинските градове Лиман, Славянск и Константиновка.

Руската армия продължава да се фокусира основно върху Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдиевското и Маринското направления.

В епицентъра на бойния Бахмут и Маринка. В Бахмутското направление врагът продължава да води настъпващи действия. Борбите за град Бахмут продължават. През изминалото денононощие противникът неуспешно се опита да възстанови изгубените позиции южно от населеното място Ивановское. Освен това е водил нападателни действия към Григориевки, но без успех.