Руските сили са нанесли 23 ракетни и 43 въздушни удара. Регистрирани са и 97 обстрела с реактивни системи за залпов огън. Това става ясно от сутрешната сводка на Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитирана от агенция "Униан".

Използвани са различни видове ракети. Съобщава се, че повечето от тях са унищожени, но има и удари, по-специално на 5 ракети С-300 в градовете Купянск, Славянск, Краматорск и Константиновка.

Опасността от нови ракетни и въздушни удари в цяла Украйна остава висока.

Генщабът отчита за денонощието и осем удара на авиацията на украинската отбрана по райони със струпване на жива сила и военна техника на Русия, както и два удара по зенитни ракетни комплекси. Украинската защита свалила и шест руски дрона, три от които - "Шахед".

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Русия до този момент не е потвърдила използването й на 4 май

Посочва се също, че ракетно-артилерийски са поразили команден пункт, четири района със съсредоточена жива сила, две артилерийски установки на огнева позиция и бойна радиолокационна станция.

Според сводката към момента най-тежкият участък на фронта остава Донбас, където се водят ожесточени боеве, особено в района на Бахмут.

Същевременно продължава и подготовката на въоръжените сили на Украйна за предстоящото контранастъпление, което ще има за цел освобождаване на окупираните украински територии.

Припомняме, че вчера бе съобщено и за около 15 ракети Х-101, изстреляни от Русия по Киев, нито една от които не е успяла да достигне целта си.