Украинските сили са свалили руска ракета "Кинжал". Информацията, която бе изнесена дори и от украинското военно командване със закъснение, бе потвърдена от говорителя на Министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър на брифинг.

"Кинжал" е била изстреляна миналата седмица, 4 май, при масирана руска атака по райони на Украйна, включително Киев. Украинските сили са използвали придобитата наскоро система Patriot. До този момент Patriot се използва срещу конвенционални балистични ракети и възможността за сваляне на хиперзвукови ракети беше чисто теоретична, пише BBC. 

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

Русия готова да отговори на Patriot с междуконтинентални балистични ракети

МО публикува видео, показващо зареждане на междуконтинентална балистична ракета в силозна пускова установка

Въпреки че украинските военни откриха останките от тази ракета, властите се забавиха с разкриването на подробности, докато информацията за това не се появи в други източници, тъй като ракетата се смяташе за неразрушима. Украинското издание на Defense Express публикува снимки на останките, които, според журналисти, приличаха на части от руска хиперзвукова ракета.

След това информацията беше потвърдена от командващия Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Николай Олешчук.

"Поздравления за украинския народ за историческото събитие! Да, ние свалихме "нямащата аналог" ракета "Кинжал"! Това се случи по време на нощната атака на 4 май в небето на Киевска област. Ракетата Х-47 е изстреляна от МиГ-31К от територията на Русия", написа той.

Русия обикновено съобщава за използването на такива ракети веднага, но този път от страна на Кремъл няма потвърждение. Пускането на такива съвременни високотехнологични оръжия се използва активно от руската пропаганда, която обявява нейното превъзходство и неуязвимост спрямо оръжията на други страни. За първи път този тип ракета бе използвана именно в Украйна на 18 март.

"Кинжал" е аеробалистична ракета, която може да ускори до МАХ 10. Това оставя много малко време за реакция за изчисленията на ПВО. "Кинжал" обикновено се изстрелва от специален самолет - МиГ-31К - височинен прехващач, създаден още в дните на СССР, но специално модернизиран, за да носи такова тежко оръжие. "Идеалното оръжие", по думите на руския президент Владимир Путин, бе представено от Русия преди пет години

Освен че ракетата била способна да направи безполезни всички съществуващи и бъдещи противоракетни системи, също така можела да унищожи големи, движещи се на море морски цели като самолетоносачи, разрушители и крайцери.

Преди 5 години "Кинжал" беше и част от Парада на победата на 9 май на Червения площад. За разлика от тази година. Според експерти преди да започне военната инвазия в Украйна на 23 февруари 2022 г. Русия е разполагала с около 50 такива ракети. Има информация, че до този момент е изразходвала между 15 и 20 броя. 

Обявиха колко струва разработването на най-новите оръжия на Русия

Обявиха колко струва разработването на най-новите оръжия на Русия

"Отне 10 години, за да го (направим) без напрежение, без надуване на фанфари"