Русия показа най-новата си военна техника на Червения площад в Москва за ежегодния парад, с който се отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия, докато президентът Владимир Путин започва своя четвърти мандат в Кремъл, съобщава "Франс прес".

"Нашият народ се сражава до смърт. Нито една страна не е била изправена пред такава инвазия", изтъкна Путин в речта си.

Ветерани и около 13 хиляди войници участваха в перфектно организирания военен спектакъл, отбелязващ 73 години от победата във Втората световна война.

По-голямата част от показаното ново военно оборудване беше изпробвано в Сирия, посочиха от руското военно министерство. Общо в парада беше включена 159 вида бойна техника, включително 75 самолета.

За първи път парадът включваше безпилотни самолети, както и роботи за разминиране, използвани от руските военни в сирийските градове Палмира и Алепо, и безпилотен танк.

Голяма част от показаното ново оборудване включваше танка "Терминатор", проектиран да бъде използван във военни зони, в които се използват ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение, както и свръхзвуков изтребител прихващач МиГ-31, носещ новата ракета "Кинжал".

Путин представи ракетната система "Кинжал" през март по време на речта си пред руския парламент, посочвайки, че тя може "да преодолее всички съществуващи и, смятам, бъдещи системи за противовъздушна и противоракетна отбрана".

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

"Това е празник, който винаги е съществувал, сега и винаги ще бъде свещен за всяко семейство", изтъкна Путин, поздравявайки наблюдаващата тълпа, включително ветерани, накичени с медалите си в слънчевата утрин.

Около 1,6 млн. души, признати за ветерани от Втората световна война, все още са живи в Русия.

Снимка 355370

Източник: EPA/БГНЕС

Путин нахока онези, които се опитват да "пренаписват историята" и омаловажават ролята на Съветския съюз в победата над нацистите.

"Днес някои хора се опитват да заличат подвига на нашия народ в спасяването на Европа от робство, от изчезване, от ужасите на Холокоста", предупреди Путин, изтъквайки, че те се опитват да "фалшифицират, пренапишат и неправилно интерпретират събитията от войната".

"Няма да позволим да го правят", подчерта руският държавен глава.

Никой не може да покори Русия, обяви Путин на парада в Москва
Обновена

Никой не може да покори Русия, обяви Путин на парада в Москва

72 години от разгрома на Нацистка Германия

Имайки предвид директно настоящата политическа ситуация, Путин предупреди срещу повторение на Втората световна война, като заяви, че "зад новите заплахи са същите грозни черти: егоизъм, нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за уникалност".

"Русия е отворена за диалог по всички въпроси, свързани с гарантирането на световната сигурност" и е "готова за конструктивно, равноправно партньорство", каза той в речта, която завърши с викове "Ура!" от струпаните руски военни на Червения площад.

Снимка 355374

Източник: EPA/БГНЕС