Русия проведе ежегодния Парад на победата на Червения площад в Москва. Държавата отбелязва на 9 май 2017 г. 72 години от разгрома на Нацистка Германия по време на Втората световна война (1939-1945). 

За разлика от парада през 2015 г., когато бяха навършени 70 години от победата, тазгодишният парад е по-скромен. Участваха около 10 000 военнослужещи и 114 единици наземна бойна техника.

72 самолета и вертолета трябваше да прелетят над центъра на Москва, но от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, цитирани от РТ и ТАСС, че авиацията няма да участва на парада заради неблагоприятните метеорологични условия. Ведомството допълва, че самолетите и хеликоптерите се връщат в базите си.

Снимка 292722

Източник: ЕПА

На 24 юни 1945 година вземат участие около 40 хиляди военнослужещи и 1 850 бойни машини.

По традиция на Червения площад бяха представени всички видове и родови войски.

Сред присъстващите официални лица бяха руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, представители на президентската администрация и правителството, чуждестранни гости и други.

Снимка 292720

Източник: ЕПА

Традиционно парадът, който се провежда в центъра на Москва, стартира със съветската военно-патриотична песен "Свещена война" от Втората световна война, с която Русия символизира защитата на отечеството. Военнослужещи маршируваха под звуците на патриотичната песен, носейки двата символа на Русия - Знамето на победата и знамето на Руската Федерация.

След това военният министър Сергей Шойгу и командирът на парада генерал-полковник Олег Салюков, който е главнокомандващ на Сухопътните войски на Русия, започнаха инспекция на парада.

Снимка 292721

Източник: ЕПА

Тази година на парада взеха участие и руски пилоти, участвали в антитерористичната кампания в Сирия.

Шойгу поздрави войниците и рапортува пред президента Путин, който е на централната трибуна на площада с международни лидери, гости, ветерани и висши политици на Русия.

Руският лидер поздрави ветераните, военнослужещите и всички останали с Деня на победата.

Снимка 292723

Източник: ЕПА

"Триумфът над тази ужасна тоталитарна сила винаги ще остане в историята на човечеството като най-големия триумф на живота и разума над смъртта и варварството. Трябва да помним, че победата беше извоювана на цената на огромни, невъзстановими загуби, войната отне живота на милиони", изтъкна той.

Руският лидер обяви минута мълчание по време на речта си.

Няма сила и няма да има сила, която може да покори страната ни, категоричен Путин, припомняйки, че нацистите са нанесли най-мощния удар, но руският народ е направил невъзможното, изтласквайки врага до територията му. 

"Въоръжените сили на Руската Федерация са подготвени да отблъснат всяка заплаха", убеден руският президент.

"Никога няма да забравим, че бащите ни, дядовците ни и прадядовците ни се биха и спечелиха свободата на Европа и дългоочаквания мир в света", каза още той.

Путин посочи решаващата роля на Съветския съюз в извоюването на победата и подчерта, че трагедията не е била предотвратена заради липсата на съгласие между водещите държави по това време.

Тази чудовищна трагедия не беше предотвратена предимно заради това, че престъпната идеология на расовото превъзходство беше толерирана, заради липсата на единство сред водещите държави в света, смята руският държавен глава.

Той отново призова международната общност за обединение срещу тероризма. 

"Днес животът изисква от нас да увеличим потенциала си за отбрана, но за ефективна борба срещу тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо обединяване на цялата международна общност", призова той.

По думите му Москва е "открита за подобно сътрудничество" и Русия "винаги ще бъде на страната на силите на мира и с тези, които изберат пътя на равноправното партньорство".

Традиционно военният парад започна с барабанчици от Военното музикално училище в Москва.

Снимка 292736

Източник: ЕПА

В парада участваха военнослужещи от Сухопътните войски, Въздушно-космическите сили, Военноморския флот, Въздушно-десантни войски, Железопътни войски, Ракетни войски със стратегическо предназначение, от Московското висше общовойсково командно училище, почетен караул с рота знаменосци, ветерани, военни оркестри и други.

До трибуната с официалните лица бяха разположени гвардейци-линейчици, знамена на победата, руският флаг, знамето на военното министерство и други.

Снимка 292737

Източник: ЕПА

На тазгодишния парад участваха бойни машини като "Армата", "Бук-М2", С-400,"Панцир-С1", "Бумеранг", "Тайфун", "Курганец-25", танкове Т-90, Т-72Б3, Т-14 "Армата", ракетни комплекси "Ярс", бронирани машини "Тигр" и много други. За първи път на парада участва и арктическа въздушна дивизия със системи за зенитно-ракетна отбрана Тор-М2ДТ и "Панцир"-СА.

Парадът продължи по-малко от час. 

Снимка 292745

Източник: ЕПА

Подобни паради се провеждат в десетки градове в Русия и по света, започнали от 7 май, включително в Донецк и Луганск и в руската база "Хмеймим" в Сирия. Над 42 страни отбелязват края на Втората световна война в Европа през 1945 година.

Путин положи венец на Паметника на Незнайния войн на Кремълската стена.

Снимка 292747

Източник: ЕПА

Президентът участва и в традиционното шествие на "Безсмъртния полк".

Сепаратистите в Украйна отбелязаха Деня на победата със забранена бойна техника

Сепаратистите в Украйна отбелязаха Деня на победата със забранена бойна техника

Повече няма да отбелязваме този празник по руския сценарий