Повече от 10 000 души развяваха руския флаг и носеха портрети на Йосиф Сталин, докато наблюдаваха участието на танкове в организирания от сепаратистите в Донецк марш по случай 72 г. от победата над Нацистка Германия, съобщава Франс прес.

Показаната от подкрепяните от Москва сепаратисти военна мощ е в нарушение на мирното споразумение с Киев от 2015 г. Преди почти две години сепаратистите трябваше да изтеглят тежките оръжия от демаркационната линия в индустриална Източна Украйна.

Репортер на световната осведомителна агенция разкри, че на събитието по улиците на Донецк са участвали 45 единици тежка бойна техника - от стари и модерни танкове до зенитно-ракетни комплекси и артилерийски установки.

В марша, воден от лидера на сепаратистите в района Александър Захарченко, участваха около 1000 бойци, които носеха дълга и оцветена в черни и оранжеви цветове руска патриотична Георгиевска лента.

Други носеха портретите на загиналите при войната в Източна Украйна 10 000 души от април 2014 г.

Захарченко заяви пред събралото се множество, че 9 май е "най-свещеният ден за всички нас".

От другата страна на фронтовата линия украинските власти се присъединиха към европейските държави, които отбелязват края на Втората световна война на 8 май 1945 г. Решението подчертава прекъсването на връзките на държавата с Русия и насочването към Запада.

"Повече няма да отбелязваме този празник по руския сценарий", каза украинският президент Петро Порошенко пред група войници.

Но полицията в Киев обяви, че по време на марш в украинската столица 3 000 души са носели портрети на свои роднини, които са загинали през Втората световна война.

Арестуваха двама в Киев, опитали да разгърнат банер с Георгиевски лентички

Арестуваха двама в Киев, опитали да разгърнат банер с Георгиевски лентички

Участници в "Безсмъртния полк" искали да развеят и забранения червен флаг