В нощта срещу четвъртък Русия изстреля 25 високоскоростни и балистични ракети. Нито една от тези ракети не е била прехваната. Украинските въоръжени сили казват, че нямат средства за унищожаване на такива ракети. Британският вестник Financial Times публикува статия, анализираща последната ракетна атака срещу Украйна.

Особено необичайно, според изданието, е, че Русия използва едновременно шест хиперзвукови ракети "Кинжал". Това е рядка ракета, предназначена да се справи с най-модерните системи за противовъздушна отбрана, посочва в интервю за вестника Джъстин Бронк, старши изследовател в Royal United Services Institute.

Преди началото на войната Русия е разполагала с около 50 ракети "Кинжал", според неназован източник от украинското военно разузнаване. Преди вчерашния обстрел вече са използвани около 15 от тях. Бронк смята още, че броят на такива ракети в Русия не надвишава няколко десетки.

ISW: Големите руски атаки в Украйна  са предимно пропаганда

ISW: Големите руски атаки в Украйна са предимно пропаганда

Тактическа пауза в Бахмут и подготовка за нова атака срещу Угледар, въпреки липсата на хора и боеприпаси

Това използване на толкова ценни ракети озадачава анализаторите, но те предлагат три възможни обяснения. Първо, може би Русия е искала да преодолее защитата на конкретна цел, въпреки че балистичните ракети "Искандер М" не са никак лесни за спиране. Второ, възможно е същите Искандери да са на изчерпване. И трето, Русия странно съпоставя оръжия с цели по време на войната, казва Бронк, което може да се дължи на прекалено централизиран процес на вземане на решения.

Освен това, според FT, Украйна е получила една от двете обещани от САЩ системи "Пейтриът", но тя все още не е разгърната.

Русия отговорила с Кинжали на нападението в Брянска област

Русия отговорила с Кинжали на нападението в Брянска област

Тогава Русия обвини украинските власти за "диверсията"

Във вторник медиите вече съобщиха за доставката на първата система "Пеийтриът" в Украйна, цитирайки полския министър на отбраната Мариуш Блашчак, но министерството по-късно опроверга и уточни изявлението му. Както се оказа, думите му само "имаха за цел да покажат, че благодарение на усилията на Полша бяха взети решения за прехвърляне на батерията "Пейтриът" в Украйна".

Нито една от 25-те високоскоростни ракети от различни типове, включително "Кинжал", не беше свалена от украинската ПВО, а украинските военновъздушни сили отново заявиха, че нямат такава способност

Украински служители казаха, че ударите отново подчертават необходимостта от по-добри системи за противовъздушна отбрана, които западните съюзници са обещали.

Украински военни вече се обучават в САЩ как да използват "Пейтриът"

Украински военни вече се обучават в САЩ как да използват "Пейтриът"

Курсът им ще продължи няколко месеца