Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни обобщи, че Русия е изстреляла 81 ракети и дронове по Украйна през нощта. Оказва се, че това е един от най -масивните обстрели през последните седмици, информира Руската служба на Би Би Си..

От 48 ракети украинската противовъздушна отбрана е свалила 34, а осем управляеми ракети "не са достигнали целта си". От осем дрона камикадзе четири са били свалени.

Сред ракетите, които са били използвани има такива от моделите С-300, X-22, "Калибър" и "Кинжал".

Ураинският президент Володимир Зеленски коментира нощния обстрел:

"Беше трудна нощ. Масивен ракетен обстрел на страната. Киевска, Кировоградска, Днепропетровска, Одеска, Харковска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска, Житомирска, Виницка области. Атаки срещу критична инфраструктура и жилищни сгради. За съжаление има ранени и мъртви. Моите съболезнования към семействата. Всички услуги работят. Енергийната система се възстановява. Ограничения бяха въведени във всички региони. Врагът пусна 81 ракети, опитвайки се да сплаши отново украинците, връщайки се към нещастната си тактика. Окупаторите могат да тероризират само цивилни. Това е всичко, което те могат да направят. Но това няма да им помогне. Те няма да избягат от отговорността за всичко, което направиха".

Неговият съветник Михайло Подоляк написа в "Туитър": "Руснаците се върнаха на старата схема - през масивния ракетен обстрел на Украйна през нощта, когато хората спят. В повечето области бяха регистрирани експлозии, инфраструктурата и жилищните райони попаднаха под удари. Запорожката атомна електроцентрала беше изключена аварийно. Части от Украйна в момента са оставени без вода и електричество".

Ракети и дронове летят по цяла Украйна

Ракети и дронове летят по цяла Украйна

Отново сутрешна атака на руската армия

Петима души загинаха в Золочевския район на Лвовска област, след като ракета удари жилищния сектор, съобщи губернаторът на областта Максим Козицки в своя канал в "Телеграм".

Според него, сред загиналите има две жени и двама мъже, които са били в домовете си. Спасителите продължават да разчистват развалините, като под тях може да има още хора, пише Козицки.

Губернаторът на Днепропетровска област, Сергей Лисак, пише, че след нощния удар, един човек е загинал, а двама са ранени.

В Голосевски район на Киев ракети са ударили съоръжение на енергийната инфраструктура, заяви губернаторът на град Киев Сергей Попко. Той заявява, че по града са изстреляни ракети "Кинжал", които са повредили критична инфраструктура.

"Благодарение на работата на нашата противовъздушна отбрана крилати ракети идронове в столицата не бяха допуснати. Но, за съжаление, аеробалистична ракета "Кинжал" попадна в инфраструктурния обект", цитира УНИАН думите на Попко.

В столицата на Украйна отново има прекъсвания на електроснабдяването. Аварийните изключвания не позволяват отоплението на 40% от потребителите в Киев, съобщава градската администрация. В допълнение, според доклада на ВиК предприятието "Киевводоканал", водоснабдяване може временно да отсъства на горните етажи на високите сгради - поради спад на налягането в мрежата.

Сутринта в Киев бяха чути експлозии в няколко района. Кметът Виталий Кличко съобщи, че автомобилите в двора на една от жилищните сгради са се запалили, а на двама пострадали е била оказана помощ на място.

В Киевска област поне днес училищните часове ще се провеждат в дитанционен режим.

В Чернигов гражданите бяха призовани да се запасят с питейна вода за поне три дни.

"Украинските железници" съобщават, че 12 влака закъсняват с от един до пет часа, като вместо от електрически ще бъдат теглени от дизелови локомотиви.

В останалият без вода Харков ще се използват водоноски с питейна вода.

Поради извънредните прекъсвания на тока в Одеса, Харков, Николаев, Житомир и други градове, Интернет трафикът падна рязко, но сега тече възстановяване на комуникацията.

Запорожката АЕЦ отново остана без ток
Обновена

Запорожката АЕЦ отново остана без ток

Тя отново премина на дизелови генератори

Ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко съобщава, че "има ракетни попадения в енергийната инфраструктура на региона, а също и щети по жилищни сгради". По думите му няма пострадали. В региона са въведени ограничения в електроснабдяването.

Кметът на Харков Игор Терехов също писа, че "енергийната инфраструктура е атакувана" и че "в няколко района на Харков има проблеми с осветлението".

Непосредствено след публикуването на тази информация ръководителят на Харковска област Олег Синехубов предостави допълнителни подробности: 15 удара са засегнали критична инфраструктура, има и удар по частна жилищна сграда в областта.

В Сумска област са чути и звуци, характерни за иранските безпилотни самолети Shahed 136, съобщават украинските медии.

Губернаторът на южната Одеска област Максим Марченко също съобщи за удари в Одеса, като заяви, че са засегнати енергийни съоръжения и жилищни сгради.

За експлозии се съобщава и в градовете Днепър, Луцк и Ровно.

Удари са нанесени и по Николаевска област, където има попадение в жилищен дом, както и по Черкаската община, където електрозахранването е изключено превантивно. Ракети летят и по Хмелницки.

След руски удар с безпилотни самолети повечето жители на Житомир са без ток и вода. Според кмета на града Серхий Сухомлин по предварителна информация няма пострадали хора. Електрическият транспорт временно не работи, а градът планира да ограничи потреблението на електроенергия. Ще бъдат използвани генератори в обектите от критичната инфраструктура.

Пентагонът – пречка в Хага да влязат руските военни престъпления в Украйна

Пентагонът – пречка в Хага да влязат руските военни престъпления в Украйна

САЩ поддържат позицията, че гражданите на държави, които не са страни по договора не трябва да бъдат подсъдими на МНС