Министерството на отбраната на САЩ, противно на позицията на всички останали ведомства от администрацията на САЩ, се противопоставя на предоставянето на Международния наказателен съд в Хага на доказателствата за престъпления, извършени от руските военни в Украйна.

Това пише американското издание New York Times.

Канада и Нидерландия подадоха съвместна декларация за намеса в делото за геноцид на Украйна срещу Русия в Международния наказателен съд (МНС)

САЩ не са ратифицирали Римския статут, с който беше създаден Международният наказателен съд като постоянен орган, оправомощен да разглежда обвинения във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. Американските политици се опасяваха, че този съд може да подведе под отговорност и американските военни. Дълго време Вашингтон блокираше и различни форми на сътрудничество с Международния наказателен съд, като например обмен на информация.

Русия също не е подписала Римския статут.

Сенатска комисия в САЩ обвини Русия за геноцид в Украйна

Сенатска комисия в САЩ обвини Русия за геноцид в Украйна

Канада и Нидерландия подадоха в сряда съвместна декларация срещу Москва в МНС

САЩ отдавна поддържат позицията, че гражданите на държави, които не са страни по договора, а това означава включително Русия, не трябва да бъдат подсъдими на МНС.

Когато избухна войната в Украйна, САЩ смекчиха позицията си. В края на миналата година Конгресът дори прие закон, който позволява сътрудничеството на САЩ с МНС по дела, "свързани със ситуацията в Украйна". Такова беше и намерението на администрацията на Байдън - поне за Държавния департамент, Министерството на правосъдието и разузнавателната общност. Единственото изключение остава Пентагонът, твърдят пред New York Times източници, предимно пожелали анонимност. Един от тях обаче е поименно посочен и той е широко известен - сенаторът републиканец Линдзи Греъм, посочва BBC.

Явно президентът Джо Байдън все още не е разрешил спора между ведомствата.

Това обаче пречи да започне по същество и по-сериозно разследването, започнато от главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан след руското нахлуване преди една година.

Германия подкрепя създаването на трибунал за действия на Русия в Украйна

Германия подкрепя създаването на трибунал за действия на Русия в Украйна

С международни прокурори и съдии, така че безпристрастността и легитимността са гарантирани