Международният съд на ООН в Хага получи писмените възражения на Русия срещу приемането на временни мерки по жалбата на Украйна, пише BBC.

Киев поиска от съда да изиска от Русия незабавно да прекрати военните действия, още преди да реши дали те нарушават Конвенцията за геноцида. Москва твърди, че съдът не е компетентен да разглежда спора за използването на сила в Украйна.

Киев атакува в съда Руската федерация с обвинението, че Русия изопачава понятието "геноцид", за да оправдае агресията, и иска от съда да й нареди да нареди прекратяване на военните действия като част от временните мерки. В основната жалба Киев отрича твърденията на руските власти за геноцид в източната част на Украйна и настоява, че няма такива основания за военната операция.

Русия смята, че повдигнатият от Киев въпрос за законността на използването на сила в Украйна и мярка за прекратяване на военните действия не попада в юрисдикцията на Международния съд, тъй като тези действия не представляват геноцид и не са свързани със спор за геноцид. Използването на сила и признаването на една държава от друга не се урежда от Конвенцията за геноцида.

Според Русия действията й се основават на правото на самозащита и правото на нациите на самоопределение, залегнали в Устава на ООН. В документа не се посочва кой народ е упражнил правото на самоопределение в ЛНР и ДНР обаче, заявява ръководителят на международната практика на Agora Кирил Коротеев.

Според позицията на Русия Путин е използвал понятието "геноцид" в обръщението си не като определение, дадено от Конвенцията, а като понятие от международния обичай и националното законодателство. Проблемът с този аргумент е, че както Конвенцията, така и международният обичай и руското право определят геноцида по един и същи начин, твърди Коротеев.

В обръщението си към нацията, когато обяви старта на "специалната военна операция" Владимир Путин заяви, че "целта е да се защитят хората, които са подложени на насилие и геноцид от страна на киевския режим в продължение на осем години".

Русия обаче настоява, че споменаването на геноцида в никакъв случай не е било от първостепенно значение за оправдаването на специалната операция. И съдът не е компетентен да разглежда въпроса извън спора дали е нарушена Конвенцията за геноцида.

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Но за събития от 2013 година насам

Русия иска от съда да се въздържи от временни мерки и да прекрати делото "въз основа на неверни и обидни твърдения спрямо Русия.

Как протича процеса?

Руската делегация не се яви на изслушването по временните мерки на 7 март в Хага, като се позова на твърде краткия срок, в който беше насрочено. Въпреки това, "от уважение към съда", руските власти представят писмена позиция. Документът е публикуван на уебсайта на съда.

Русия не бойкотира спора, но показа "полубойкот", като демонстрира уважение към съда, отбелязва експерт по международно право, пожелал да остане анонимен. Според него въпросът за юрисдикцията на съда наистина не е ясен, тъй като в официалните руски документи не се говори за геноцид. Изявленията на Русия за геноцид са "пропагандна завеса", а официално Русия се позовава на помощта на ЛНР и ДНР за самозащита, обяснява експертът. Същевременно спорът относно тълкуването на Конвенцията за геноцида е теоретичен, докато в случая няма спор относно фактите на нейното нарушаване.

Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Русия не признава юрисдикцията им

Ако Русия беше участвала в изслушванията и самото дело не беше разгледано извънредно, съдът можеше да приеме руските аргументи, смята експертът.

Но молбата а Украйна за временни мерки се разглежда повърхностно, така че проблемът може да възникне едва на следващите етапи на делото по същество. Експертът не изключва обаче през следващите няколко седмици съдът все пак да предприеме временни мерки и да разпореди прекратяване на военните действия. Аргументите относно компетентността ще бъдат разгледани по-късно, на етапа по същество.